"Cizre Alibey Mahallesi’nde devriye gezen bir zırhlı polis aracının, 7 Haziran günü sokakta oyun oynayan 6 yaşındaki Bünyamin Bayram adlı çocuğu ezdiği, Bayram’ın kaldırıldığı Cizre Devlet Hastanesi’nde iç kanama sonucu yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

Zırhlı araç ile ilgili ise herhangi bir işlem yapılmadığı öğrenildi. (1)

Bu haber, bu ülkede “insanın değerinin” olmadığını gösteriyordu. Çocuklarımıza bile değer verilmiyor.

Çocuklarımızdan daha değerli ne olabilir ki!

Bu ilk değildi.

27 Nisanda Diyarbakır’ın Ofis semtinde, zırhlı aracın çarptığı yaşlı bir kadın hayatını kaybetti. Duruma tepki gösteren halka polis, plastik mermi, gaz bombası ve basınçlı suyla saldırdı. Kaza, Gevran Caddesi üzerinde saat 13:15’te meydana gelmişti. Askeri zırhlı araç cadde üzerinde yolun karşısına geçmeye çalışan yaşlı bir kadına çarmış, aracın altında kalan kadın yaşamını yitirmişti.

Yaşamını yitiren Hatun Elhaman 72 yaşındaydı. (2)

6 yaşında veya 72 yaşında olmak. Fark etmiyor. Bu ülkede yaşamanın fıtratında her türlü ölüm bulunuyor.

Zırhlı araç tarafından ezilmek, lüks…

10 Şubat 2013 tarihinde Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde gerçekleştirilen yürüyüş sırasında çıkan çatışmada polisin ara sokaklara girerek akrep tipi zırhlı araçla ezdiği genç yaşamını yitirdi. Ezilerek yaşamını yitiren 19 yaşındaki Şahin Öner’in cenazesinin Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne morguna konulduğu öğrenildi. Polis, Şahin Öner’in elindeki bombanın patlaması sonucu öldüğünü söyledi. (3)

29 Eylül 2015 tarihinde Bismil’de de durum değişmemişti.

Halil İbrahim Oruç Parkı’nda polis kurşunuyla yaşamını yitiren 9 yaşındaki Berat Güzel’in cenazesini almak için gittikleri sırada DBP yöneticisi Burhan Karakoç’un zırhlı araç tarafından ezildiğini söyledi.

Cenazeyi almak isteyen halka ateş açıldığı, bu sırada Karakoç’un yere düştüğü, zırhlı aracın Karakoç’un üzerinden geçerek ezdiğini görgü tanıkları söylüyordu. Zırhlı aracı durdurmaya çalıştıklarını ancak ateş açarak karşılık verildiğini kaydeden görgü tanıkları, Karakoç’un iki ayağının kırıldığını, vücudunda ezikler olduğunu ve hayati tehlikesinin bulunduğunu belirtti.

Neyse ki bu defa ölüm olmamıştı! (4)

Zırhlı ya da zırhsız, güvenlik güçlerinin kullandığı araçların kullanıcıları için ezilenlerin bir değeri yoktu! Zaten bu tür olaylarda yargılanma da yoktu. Trafik kazası!

Bir Mayıs’ta, Beyoğlu Taksim Tarlabaşı Bulvarı'nda benzer bir olay yaşanmış, yaşanan olayda 1 Mayıs güvenlik önlemleri için görevi TOMA aracı, Nail Mavuş (57) isimli vatandaşı ezerek ölümüne neden olmuştu. (5)

14 Mayıs 2015 tarihinde, Bitlis merkezde HDP seçim bürosu önünde Talat Uçar (55) isimli bir yurttaşa polise ait zırhlı araç çarptı. Aracın ezdiği Uçar, ağır yaralanırken, zırhlı araç olay yerinden hızla uzaklaştı.

Polisin kaçmasına halkın tepki göstermesi üzerine olay yerine kar maskeli özel harekat timleri sevk edildi. Bir anda çarşı merkezine giren timler, uzun namlulu silahlarla havaya ateş açmaya başladı. Yurttaşlara gaz bombasıyla müdahale eden özel timler, bazı yurttaşları da darp etti. Ağır yaralı Uçar, silah sesleri altında ambulansa bindirilerek Bitlis Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. (6)

12 Ocak 2016 tarihinde, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Eczaneler Sokağı'nın girişinde 65 yaşlarındaki Hasan Han adlı bir kişiye TOMA çarptı. TOMA'nın kafasını ezdiği Han olay yerinde yaşamını yitirirken, dakikalar içerisinde binlerce kişi Eczaneler Sokağı'nda toplandı. Olay yerine gelen özel harekât polislerinin kullandığı kobra tipi zırhlı araç ise kitlenin üzerine ateş açtı.

Han'ı ezerek ölümüne yol açan TOMA aracı binlerce kişi tarafından taş yağmuruna tutuldu.

Yaşanan olayları protesto eden esnaf da kepenk kapattı.

Taşa tutulan TOMA aracı Hükümet Konağı bahçesine çekilirken, bölgeye ilçe merkezindeki polis noktalarından çok sayıda zırhlı araç gönderildi.

Cenaze başındaki kitleye ateş açıldı, cenazeye gaz fişeği atıldı

DİHA’nın haberine göre, kitle cenazenin başında toplanıp ambulansı beklediği esnada ise yüzü maskeli uzun sakallı özel harekât timleri, otomatik silahlarla uzun süre havaya ateş açtı.

Bu esnada kitlenin üzerine ve cenazeye gaz bombaları, plastik mermi ve tazyikli suyla saldırıda bulunuldu. Atılan gaz bombalarından biri Han'ın yanına düştü.

Bastonu ve lastik ayakkabıları kanlar içinde kalan yaşlı adamın cenazesi, ambulansla Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldıktan sonra, devlet güçleri ile halk arasında çatışmalar başladı.(7)

Bu tür vakalar o kadar doğal hale geldi ki halkın tepki göstermesi bile suç sayıldı. Tepki gösterenlere şiddet uygulandı.

Ezilenler, ölenler suçlandı. Tepki gösterenler suçlandı. Ama bir türlü araç sürücüleri suçlanmadı, yargılanmadı, ceza almadı!

Bu ülkede, iş kazlarında, gösterilerde, taciz, tecavüz ve aile içi şiddette her zaman ölenler suçluydu. Öldürenler ya kahraman oldular ya da desteklenip korunarak saklandılar.

________________


1.http://sendika10.org/2016/06/cizrede-zirhli-polis-araci-6-yasindaki-cocugu-ezerek-oldurdu/

2.http://www.diken.com.tr/diyarbakirda-zirhli-aracin-ezdigi-bir-kadin-hayatini-kaybetti-halka-polis-saldirdi/

3.http://www.mansethaberleri.com/gundem/diyarbakirda-zirhli-aracin-ezdigi-genc-oldu-iddiasi-h5823.html

4.http://www.birgun.net/haber-detay/bismil-de-yine-yasak-yine-cocuk-olumu-90779.html

5.http://www.tevhidigundem.org/1-mayista-tomanin-bir-kisiyi-ezdigi-anlar-kamerada-16024h.htm

6.http://www.yuksekovahaber.com/haber/polis-panzeri-bir-kisiyi-ezdi-154718.htm

7.http://marksist.org/icerik/Haber/3634/Yuksekovada-TOMA-bir-kisiyi-ezerek-oldurdu

8.http://www.habervan.com/gundem/zirhli-aracin-carptigi-yasli-adam-hayatini-kaybetti-yuksekova-haberleri-h10028.html