Bilmiyorsanız öğrenin. Tüm insanların beyinlerinde inanç alanları vardır. Sakın ola ki bu da neyin nesi demeyin. Öyle ya sulak ya da yeşil alandan bahsetmiyoruz burada. İnanç alanlarından bahsediyoruz. Her insanın beyninde inanç alanları vardır ve bu inançlar kendine ayrılan alanlarda toplanırlar.

Yalnız öyle derli toplu alanlar değillerdir bu alanlar. Karışıktır. Karmaşıktır. Canları sıkılıp da kendilerine ayrılan alanlardan dışarı çıktıklarında çok daha vahimdirler. Öyle yan yana gelip de birbirleriyle kardeş kardeş geçinemezler. Toplandıkları alanda birbirleriyle çelişirler ve toplantı ve yürüyüş kanununa aykırı olma pahasına birbirlerine girerler.

Bir ortak yanları vardır bu inançlarının, hemen hepsi de aynı Allah’a inanırlar. Aynı Allah’a inanırlar ama her nedense hemen hepsinin O’na ulaşma yöntemleri birbirinden farklıdır. Allah adına birbirlerini boğazlamak da buna dâhildir.

Öte taraftan beyin denilen nesne kiminde çok kiminde az olduğu için inanç alanları da bu sebeple kısıtlıdır. Öyle her isteyenin beyninde istediği kadar inanç alanı oluşturulamaz mesela. Diyelim ki beyninizin sadece % 2’si size inanç alanı olarak ayrılmış olsun. O halde sadece % 2’lik bir inanç alanınız vardır ki zaten ancak o kadar inanabilirsiniz. Kaldı ki çocuğu yaşta kıza tecavüz edip de “İslam’da yeri var, helalimdir” diyenlerin inanç alanları da ancak bu kadardır.

Bir de beyni olduğu halde kullanamayanlar vardır ki bunların inanç alanları beyninde değil başka yerlerindedir. Buna örnek olarak günlük gazetelerin 2. sayfalarını okumak yeterlidir. Eşeği ile ahırda haşır neşir olup da sokak köpeğini ipe bağlayarak sokak direğine asanlar da buna dahildir.

Peki öyleyse o halde durup dururken yazıya neden böyle bir başlangıç yaptığımızı açıklayalım. Bir kere hemen belirtelim ki “inanç alanı” tezi bize ait bir tez değildir. Zaten böyle bir tezi ortaya atmak da bizim işimiz değildir.

Sosyolog Fehmi Kaya biraz da soyadından tevellüt olsa gerek kaya gibi bir açıklama yapmış. Adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanlığı gibi çok da uzun bir sıfatı bulunan Sosyolog Fehmi Kaya bütün otistik çocukların ateist olduğunu ön sürerek şöyle demiş:

“Otistik çocukların beyinlerinde inanç alanı olmadığı için Allah'a inanmayı bilmiyorlar.”

Yaa gördünüz mü? İnanç için ne büyük kayıp. Şimdi bu muhtereme sorsanız Gölcük depremi neden oldu diye “Takdiri İlahi” der. Kader der. Kısmet der. İşine ne gelirse öyle der.

Çok uzağa gitmeyelim. Bu memleket bir Maraş olayı yaşadı değil mi? Maraş’ta faşistler Alevi vatandaşları çoluk çocuk demeden, kadın erkek, genç yaşlı demeden katlettiler. Bu memleket bir Çorum olayı yaşadı değil mi? Çorum’da faşistler, Alevi mahallelerini basıp ortalığı kana buladılar. Bu memleket bir Sivas katliamı yaşadı değil mi? Sivas’ta yobazlar insanları göz göre göre yaktılar. Bu katliamı yapanlar, onlara ortak olanlar, katkıda bulunanlar bir zamanlar çocuktu değil mi? Ve otistik falan da değillerdi. Otistik olmadıklarına göre o halde bu insanların beyinleri de vardı. Beyinlerinde de inanç alanları vardı? Ha işte tam da zamanı. Alın o inanç alanlarınızı TOKİ’ye verin inşaata başlasın...