Türkiye’de farklı diller veya dilsel çoğulluk çalışan ve anadili konusunda duyarlı olan sivil toplum aktörleri tarafından kurulan Dil Hakları İzleme Belgeleme ve Raporlama Ağı (DHİBRA), UNESCO’nun 17 Kasım 1999’da ilan ettiği Anadili Günü vesilesiyle bir basın toplantısı düzenledi.

20 Şubat 2020 Perşembe günü saat 11.00’de İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği’nde bir araya gelen 40 kurum imzaladığı ortak deklarasyonu basınla paylaştı.

21 Şubat Uluslararası Anadili Günü’nü yok olmuş Türkiye dillerinden Ubıhça kısa bir metin ile karşılayan Dil Hakları İzleme Belgeleme ve Raporlama Ağı’nın (DHİBRA) 40 bileşeni, 20 Şubat 2020 Perşembe günü saat 11.00’de İstanbul ODTÜ Mezunlar Derneği’nde bir basın toplantısı düzenledi.

UNESCO’nun 17 Kasım 1999’da ilan ettiği 21 Şubat Anadili Günü vesilesiyle Türkiye’de konuşulan 22 dille yayınlanan ortak açıklamada, tüm anadillerinin insanlık için maddi ve manevi önemi ve değerleri vurgulanarak, dil hakları ile ilgili her türlü ihlal ve kazanımın yakından izlenmesi ve tüm anadillere sahip çıkılması için çağrıda bulunuldu.  Farklı dillerde çevirilerinin https://www.turkiyekulturleri.org/dokuman/21_subat_dunya_anadili_gunu_bu_metni_kimse_anlamayacak_v2.pdf adresinde bulunabileceği belirtilen, DHİBRA’nın ortak açıklamasında barış içinde ve bir arada yaşamanın temel unsurlarından birinin her bireyin kendi anadilini kullanma özgürlüğü olduğu vurgulanırken, çoğulculuğun öneminin de altı çizildi.

Türkiye’de farklı diller ve/veya dilsel çoğulluk hakkında çalışan, anadilinin önem ve anlamı konusunda duyarlı olan yayınevleri, süreli yayınlar, dernekler ve araştırma merkezleri gibi farklı alanlarda faaliyet yürüten 40 kurum, imzaladıkları bildiriyle, yeni kazanımlar için herkesi mücadele etmeye çağırırken, dayanışmalarının artacağını ve ağın büyüyeceğini de belirttiler.

Dil Hakları İzleme Belgeleme ve Raporlama Ağı, 21 Şubat Uluslararası Anadili günü vesilesiyle Türkiye’nin farklı dillerinden şarkılardan oluşan müzik listesini de ilgilileri ile paylaştı. “yerüstünden sesler dilin kapıları” Spotify müzik listesine şu linkten ulaşılabilir: https://open.spotify.com/playlist/46m3I5X1zNR3MdtrNLgLp0