Tarihler Ocak’ın 12’sini gösterdiğinde İzmit Körfezi’nin yüzeyi insan denilen varlığın egolarıyla tanışmıştı. Bu egolar kâr hırsı ve daha çok paradan başka bir şey değildi. Ancak bu ilk de değildi. Öncesinde de pek çok kez insanlık kendisini göstermişti tüm İzmit Körfezi’ni nefessiz bırakarak.

İzmit Körfezi, önce Poliport Limanı’ndan ardından da kritik birçok noktadan tehdit edildi canlıların yaşamı ile birlikte. Bir kez daha öldürdüler karabatakları. Hem de yüzlercesini.

Peki, ne oldu İzmit Körfezi’nde?

Yukarıda belirttiğim tarihte önce deniz trafiği durduruldu. Belli ki bir iş çıkacaktı bu kararın altından. Ki, nitekim öyle de oldu! Tonlarca işlenmemiş ham akaryakıt denize sızdı. Bu sızmanın 150 tondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Sızmanın etkileri Tuzla, Pendik kıyı şeridinden Yalova kıyı şeridine kadar hissedildi. Binlerce deniz canlısı sızmadan dolayı zarar gördü. Deniz kuşu olan karabatakların yüzlercesi telef oldu. Geriye kalan yüzlercesi de petrole bulanmış bir halde kurtarılmaya çalışıldı. Kıyı şeritlerinde yaşayan endemik canlılar da sızmadan dolayı etkilendi. Hereke dolaylarında sıkça görülen Yeşilbaş Ördek, ve sakarmekeler de bu faciadan kendi payına düşeni aldı.

TEMA Vakfı 2 gün sonra geldi…

İzmit Körfezi’nde yaşanan bu sızıntının ardından TEMA Vakfı ve Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği 2 gün sonra gelip incelemelerde bulundu. Fotoğraf çektirip sosyal medyada paylaşarak “konunun takipçisi olacağız” dediler. 2 gün sonra olay mahalline gelmelerinden zaten konuya hâkim oldukları anlaşıldı(!)

Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı ile yaptığım görüşmede tablonun aslında çok daha vahim olduğunu öğrendim. Kendisi şu bilgileri aktardı;

12 Ocak’tan bu deniz trafiği durduruldu. İzmit Körfezi’nde balık avcılığı da şuan için yasaklandı. Hepsinden önemlisi deniz ekosistemi çok ciddi zarar gördü. Deniz canlıları telef oldu ve bu sızıntının deniz ekosistemine zararlarını daha sonra ki yıllarda da göreceğiz.

Süreç böyle gelişirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada tahminimce firmanın marka değerinin korunması için isim verilmedi. (Poliport) Bakanlık, bu firmaya 2 milyon 100 bin lira idari para cezası uygulandığını söyledi.

Bu, AKP’nin doğa ve çevre düşmanı siyasetinin bir sonucudur. Tescilli doğa düşmanı AKP sadece bizlerin değil, tüm canlıların yaşam alanını tehdit ediyor. Bize düşen ise İzmit Körfezi’nde bir kez daha insanlığın boğulduğunu, bunu değiştirecek olanın ise yine insanların olacağını söylemek.