Sözcü gazetesi enteresan haberler yapıyor. Bu haberleriyle beni bazen çok eğlendiriyor, bazen de “insanları bu kadar da aptal yerine koymamalılar” deyip sinirleniyorum. Bugün (19 Haziran 2012) manşetine taşıdığı habere ise bir anlam veremedim.

 

Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz habere göre İmam Hatip Lisesi’nin deposunda temizlik yapılmış. Fotoğraftan görüldüğü kadarıyla birçok şey çöpe atılmış. Bunların arasında Gençliğe Hitabe, İstiklal Marşı ve Atatürk’ün resimleri de varmış. Sözcü, 1930′ların Faşist ve Beton kafa milliyetçiliğini Kemalizm maskesiyle solculuk veya sosyal demokratlık saydığı için bu tip haberleri sık sık yapıyor.

 

Haberde (Sözcü’nün paradigması haline gelen) şöyle bir ön kabul var: Mustafa Kemal Atatürk, İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe (Kutsal Üçlü) gibi “milli” değerler kutsaldır. Onların kutsallığına halel getirecek hiçbir şey yapılamaz. Onlara her daim saygı göstermek gereklidir.

 

Sözcü’nün manşetindeki haber de bu minval üzerine bina edilmiş: Bu kutsal üçlünün olduğu kâğıtlar da kutsaldır ve çöpe atılamaz. Sözcü’nün en çok eleştirdiği zihniyetlerden biri ‘bağnaz anlayış’ değil miydi? Peki bu örnekte yaptığı habercilik eleştirdiği kesimlerdeki bağnazlık anlayışına benzemiyor mu?

 

E, peki, kutsal nesneler çöpe atılamazsa ne yapılır?

 

Haberde yer alan fotoğraflara baktığımızda çöpe atılan panolardaki Atatürk fotoğrafları, İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe benim ilkokul yıllarımdan yani 1980′lerden kalma. Çoğu da sararmış ve yıpranmış. Zaten artık bu modeldeki panolar yerine daha stilize, dönemin tasarım ve estetik anlayışına uygun panolar kullanılıyor. Her sınıfta bu kutsal üçlüden bulundurulması hâlâ zorunlu olduğu için yerlerine de yenileri mutlaka konulmuştur.

 

Peki sorun ne?

 

Okulun deposunu bu tip nesnelerle tıka basa doldurmaması mı?

 

Bu nesneleri, diğer okulların yaptığı gibi kalorifer kazanına atıp yakmaması mı?

 

Belki de sorun okulun İmam Hatip Lisesi olmasıdır?