Saffet Uygur, birkaç gün önce geçirdiği bir kalp ameliyatı sonrasında tedavi görmekte olduğu hastanede 3 Ocak Pazartesi günü hayatını kaybetti.

Saffet Uygur halen Yeşil Sol Parti üyesi olup aynı zamanda partide Arabulucu olarak görev yapıyordu.

Saffet Uygur Kimdir?

Saffet Uygur, 1966’da Trabzon Orman Tekniker Okulunu bitirip Orman Genel Müdürlüğünde çalışmaya başlamıştı. Giresun Orman idaresindeki arkadaşlarıyla birlikte yoksul orman köylülerinin, orman işçilerinin sorunlarıyla ilgilenmeye başlamış, kendi deyimiyle “Kır yoksullarını kendine dert edinmişti.” Merkezi Giresun olmak üzere Orman Köylüleri Derneği’ni kuranlardandı. Bu derneğin Edirne’den Kars’a, Zonguldak’tan Antalya’ya kadar birçok şubesi açılmıştı. Orman işçilerinin SSK kapsamına alınması ve sendika kurma hakkına kavuşması başlıca hedefleriydi.

MC iktidarı sırasında Eskişehir’e sürgün edilen Saffet Uygur, orada TSİP Eskişehir İl Örgütüyle tanıştı ve TSİP’e üye oldu. TSİP içinde daha çok Halkevi organında çalıştı.

Ocak 1980’de parti çalışmalarını sürdürmek üzere Bursa’ya gitti. O dönem TSİP’in etkili olduğu KöyKoop’ta pazarlama müdürü olarak, partide de il sekreteri olarak göreve başladı. Aynı süreçte kurulan Köylü Birliği’nin de genel sekreter seçildi.

Bursa’da 12 Eylül darbesine kadar çok yoğun olarak süren köylü çalışmalarında aktif rol oynadı. Özellikle köylülerin, devam eden Maden-İş grevlerini, Tofaş ve Renault grevlerini desteklemesi için parti üyesi olarak yoğun bir faaliyet yürüttü.

12 Eylül darbesinden bir yıl sonra İstanbul’a taşınarak yeni koşullarda siyasi çalışmalarına devam etti ve özellikle Bakırköy ve çevresinde 12 Eylül Evren Anayasasına karşı kampanyalara katıldı. Sosyalistler arasındaki birlik çalışmaları kapsamında yoğun çaba harcadı. TSİP’in 1991’deki kongresinden sonra SBP içindeki siyasi çalışmalara katıldı. ÖDP’ye kadar giden süreçte parti birliklerinin en yetenekli, en özverili kadrolarından biri oldu.

ÖDP’den sonra önce Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) içinde faaliyet yürüten Saffet Uygur 2012 yılında kurulan Yeşil Sol Parti’nin kurucularından biri olarak görev aldı. O tarihten bu yana hem Yeşil Sol Parti içinde hem Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çalışmalarında hem de birçok sivil toplum kuruluşu ile ilişiklerinde siyasi faaliyetlerine devam eden Saffet Uygur halen Yeşil Sol Parti üyesi olup aynı zamanda partide Arabulucu olarak görev yapıyordu.

1949 yılında Ordu’nun Mesudiye ilçesinde doğan iş insanı Saffet Uygur, Müjgan Uygur ile evliydi ve iki çocuk babasıydı.