Röportaj: Ercan Jan Aktaş Fotoğraflar: Berkay Yahya (Demokrat Haber)

SPoD (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği)’un gerçekleştirdiği 3. Siyaset Okulu ile LGBTİ örgüt ve bireyleri 7 Haziran seçimleri için yoğun bir çalışmayı geride bıraktılar. 3. Siyaset Okulu 27 Şubat-4 Mart tarihleri arasında Açık Toplum Vakfı ve Friedrich Ebert Shiftung desteğiyle, Friedrich Ebert Shiftung Derneği'nin Beşiktaş'taki ofisinde yapıldı. Bu okulu düzenleyen SPOD’un Uluslar arası İlişkiler Koordinatörü ve meclisteki LGBTİ kampanyası ekibinde olan Mehmet Akın ve okula başka illerden katılan LGBTİ aktivistleri ile görüşmeler yaptık:

Mehmet Akın:

Siyaset Okulu üç senedir SPoD tarafından düzenleniyor. İlki küçük çaplı ve İstanbul yerelinde olsa da, geçtiğimiz sene ikincisi, birçok şehirden LGBTİ aktivistlerini bir araya getirdi ve Yerel seçimler öncesinde belediye ve diğer yerel katılım mekanizmalarından neler beklendiği tartışıldı. Bu seneki Siyaset Okulu’nda ise LGBTİ’lerin hem siyasi katılımlarını artırıcı atölye ve paneller yapıldı, hem de genel seçimler öncesinde siyasi gündeme LGBTİ haklarını sokmak için stratejiler tartışıldı. LGBTİ hareketinin yirmi yıldan uzun deneyimini siyasete ve Meclis’e yansıtabilmek, isteklerimizi ve sorunlarımızı siyasi arenada savunabilmek için SPoD bu okul aracılığıyla birçok şehirden LGBTİ aktivistleri ile deneyim paylaşımı yapıyor.

Bu defa Adana, Ankara, Antep, Aydın, Bursa, Dersim, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kars, Malatya, Mersin, Trabzon şehirlerinden yirmi beş katılımcı Siyaset Okulu’na geldi. Başvurular arasından seçilen bu yirmi beş kişi şehirlerinde LGBTİ hakları için örgütlerde, siyasi partilerde ya da bağımsız olarak mücadele ediyorlar. Geçtiğimiz Siyaset Okulu katılımcıları hem yerel seçim döneminde belediye başkan adayları ve meclis üyesi adayları ile çalışmışlar, hem de seçim sonrasında izleme çalışmaları yürütmüşlerdi. Bu seneki katılımcıların da bu Okul sayesinde kentlerinde seslerini daha güçlü duyurabileceklerini umut ediyoruz.

SPoD, geçtiğimiz hafta ‘Okulda, İşte, MECLİSTE LGBTİ’ler Her Yerde’ kampanyasını başlattı. LGBTİ’lerin insan haklarından yararlanabilmeleri için yapılan mücadeleyi genel seçim döneminde değişik partilerden milletvekili adaylarına ve parti teşkilatlarına aktarmak istiyoruz. Türkiye’de LGBTİ hareketinin ve haklarının daha görünür olmasını sağlamak, LGBTİ’lere yönelik ayrımcılığa dikkate çekmek, eşcinsellerin ve transların ne yanlış ne de yalnız olmadıklarını göstermek ve sorunlarına daha güçlü çözümler üretmek amacıyla bu kampanyamızı sürdüreceğiz. Bu kampanya sayesinde, adayların LGBTİ haklarına desteği sağlanmaya çalışılacak, açık eşcinsel ve trans kimlikleriyle aday olanlar desteklenecek, LGBTİ’lerin siyasete katılımları artırılacak. Fakat asıl önemli olanın, seçimler sonrasında Meclis’in nasıl çalışacağı ve sözlerimizi nasıl dile getireceği olduğu için izleme ve denetleme çalışmalarımızı da 7 Haziran sonrasında devam ettireceğiz.

Ati Furkan Akçair:

Trabzon Mor Balık LGBTİ Oluşumu’ndan geliyorum.

SPoD'un düzenlediği siyaset okulu, içinde bulunduğum Trabzon HDK ve HDP içerisinde daha donanımlı ve gelişmiş bir şekilde yer almamı, Trabzon siyasetinde dil, güvence ve faşist yapının kırılmasının sağlaması doğrultusunda çalışmamı sağlayacak değerler kattı.

Trabzon Mor Balığın da HDK ve HDP'den bağımsız bir örgüt olarak Trabzon'da diğer siyasi partilerde de yapmak istediği çalışmalarını daha sağlıklı, bilgili bir şekilde olumlu sonuçlar alabileceğini düşünüyoruz.

SPoD'un düzenlediği bu siyaset okulu için ilk önce teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Çeşitli aktarımlar ve bilgilendirmelerin hayatımızın her yerinde olan siyaseti daha iyi anlama konusunda artı bir değer kattığını ve çeşitli illerde yürütülen LGBTİ hareketinde siyasetin nasıl yapıldığını hangi çalışmalar yürütüldüğünü daha yakından inceleme olanağı sağladı ve farklı siyasi oluşumlar içerisinde olan LGBTİ bireylere aktarım yapılması sağlandı.

7 Haziran seçimleri için herkes gibi ben de içinde bulunduğum siyasi örgüt için bireysel olarak kampanyalarda çalışacağım. Trabzon'da yaşadığım faşist saldırı ve söylemler beni ne siyasetten ne de HDP'nin Trabzon'da seçim çalışmalarını engellemeyecektir.

Bu seçimde görünürlük kapsamında LGBTİ bireylerinin farklı partilerden aday adaylığını açıklaması beni çok sevindirdi ve daha fazla LGBTİ'lerin bu yönde çalışmalar yapması LGBTİ'leri daha görünür kılarken aynı zamanda insanların tabularını yıkması konusunda olumlu yönden etkileyeceğini düşünüyorum. Biz de Trabzon Mor Balık LGBTİ olarak her LGBTİ aday adayının reklamını ve görünürlüğünü, her aday adayına eşit yaklaşarak elimizden geldiğince yapacağız.

Akın Kazancı:

Siyaset okuluna Mersinden katılıyorum. 7Renk'te gönüllüyüm. 

Siyaset okulu birinci olarak ismen bile 7Renk için birincil fırsat. En önemli açlığımız doğru yöntemlerle politika üretmek. Bunun yanında bireysel deneyimler kazanmak ve sonrasında bireysel kazanımları örgüt geneline yaymak mümkünse de tabana indirgemek kişisel amacım. Aslında beklentilerim çok ütopik olabiliyor ama ben gönüllü çabalarımı bu ütopik hedeflerle besliyorum. Umut biraz da böyle doğabiliyor. Siyaset okulu çok dolu ve verimli geçti benim için. Aktivist çevrenin sürekli sirkülasyon içinde olduğu panel-seminer-sempozyum üçgeninden biraz daha farklı olduğunu, hiç bilmeyen insanların bile içgüdüsel olarak hissedebileceğini düşünüyorum. Bizim yürümemiz bile siyaset sonuçta ama toplumda kırılması gereken algıları doğru yerlerden yakalayıp sentezleyip yıkabilmek yeteneği belli profesyonel eğitimlere ihtiyaç duyuyor. 

Genel seçimler için kendime ve çevreme sürekli umut aşılamaya çalışıyorum. Birçok felaket senaryosu var önümüzde ve pek de paranoya değil bence. Ama hep vardık ve yine var olacağız. Düşünce ve hislerim böyle. Çok teşekkür ediyorum.

Barış Sulu:

Eskişehir T-Der, Trans Danışma Merkezi Derneği'nden katılıyorum.

HDP aday adayıyım o yüzden beklentilerim çok fazlaydı bu eğitimden ve seçim sürecinde nasıl bir yol izlemem gerek, LGBTİ sorunları dışında nerelere nasıl temas etmem gerek, vatandaş olarak haklarım neler, örgütlenmemizi daha nasıl güçlendirebiliriz, kampanya süreçleri nasıl olur, bu gibi çok fazla konuda teknik bir eğitim oldu. Benim için çok verimliydi.

7 Haziran’da yeni sözler söyleyenler kazanacak diye görüyorum. Toplumun beklentisi de bu yönde ve ilk kez LGBTİ milletvekilleri açık kimlikleri ile politika yapacaklar. Bu hem Türkiye için hem de LGBTİ hareket için olumlu bir seçim olacak. Birçok kesim kazanacak, umudum çok.

Toplum bu seçimlerde birçok kesim ile barışacak çünkü sokağın barışa, umuda ihtiyacı var her gün bunu tekrar tekrar görüyoruz.

Doğan Karadağ:

SPOD siyaset okuluna Bursa'dan Uludağ Üniversitesi Özgür Renkler adlı oluşumu temsil etmek için geldim. Ailem Bursa'da yaşıyor fakat ben İskenderun'da eğitim için yaşıyorum. İskenderun'da da bir oluşum var onlarla daha tanışmak kısmet olmadı ama onları da temsil ediyorum diyelim, gidince onlarla da bir görüşme yapacağız çünkü.

Aslına bakarsanız siyasetle uğraşan biri değilim. Hatta ilgi duyduğum bile söylenemez. Gel gelelim işin içine LGBTİ bireyler girdi mi akan sular durur. Ne öğrenebilirim ne yapabilirim. Tamamen destek ve bilgilenmek gibi bir beklentim var. Çok sağ olsunlar, ellerine ve yüreklerine sağlık çok iyi bir programdı. Böylelikle değerlendirme de yapmış olayım.

7 Haziran seçimlerinden beklentim tamamen LGBTİ bireylerin görünürlük probleminin ortadan kalkması. Bizi temsil edecek birinin olması ve bizden birinin olmasını temenni ediyorum. 

Semih Deniz:

İzmir LGBTİ İnisiyatifi’nden siyaset okuluna katıldım.

SPoD’un siyaset okuluna öncelikle kendim ve inisiyatifim adına bilgilenme amacıyla geldim. Sosyal politikalar ve siyaset arenasında var olmanın gerekliliğini öğrenmek ve metotlar geliştirmek hakkında bilgilenmek ve hayata geçirmek için geldim. Okul başta siyaset ve sosyal politikaların önemi hakkında oldukça bilgilenmemi sağladı. Türkiye’nin dört bir yanındaki deneyimler ve yaşanan pratikler geleceğe dair planlarımın ön hazırlığı olacak.

Bu seçim bir dönüm noktası 'ya evet ya hayır' demek için. Başta Kürt mücadelesi, LGBTİ mücadelesi ve muhafazakarlık konusunda bir seçim noktasına gelindiğinin haberini veriyor. HDP’nin %10 barajını geçmesi durumunda 'yeni yaşamın' adımlarının atılacağını düşünüyorum. Geçemediği durumda sokak mücadelesinin ve sokağın siyasetinin başlayacağını söyleyebilirim...