Mehmet Murat Yıldırım / Demokrat Haber

Şırnak’ın HDP’li Silopi Belediyesi, kadın dostu bir kent oluşturmak için yürüttüğü çalışmalara aralıksız olarak devam ediyor. Belediye Eş Başkanı Adalet Fidan Fındık, kayyum döneminin talan ettiği kentteki sosyal ve ekonomik alandaki kadın varlığını yeniden inşa etmek için ciddi adımlar attıklarını belirterek “Silopili kadınlar, artık iş hayatının, siyasetin ve sivil toplum kuruluşları faaliyetlerinin merkezindeler” diyor.

1645872734459

Türkiye genelinde kayyum atanmayan 6 HDP’li belediyeden biri olan Silopi Belediyesi’nin Eş Başkanı Adalet Fidan Fıstık ile makamında görüştük. Göreve geldikleri günden bugüne kadar yaşama geçirdikleri ve planları dahilinde olan projelerle ilgili bilgi veren Eş Başkan Fidan, Silopili kadınların sosyal ve ekonomik hayattaki rollerine de değindi. Eş başkanlık sisteminin tüm halkı içinde barındıran, demokratik bir sistem olduğunu belirten Fidan, “Halkımız Bu sistemi çok benimsedi ve sahip çıktı. Biz Silopi’yi halkımızla birlikte yönetiyoruz” dedi. 

IMG_0021

“SİLOPİLİ KADINLAR HAYATIN HER ALANINDALAR” 

Silopi’yi kadınların kenti olarak nitelendirdiklerini belirten Eşbaşkan Fidan, “Silopili kadınlar iş hayatının her alanında varlar. Tekstil, tarım ve gıda-hizmet gibi birçok sektörde kadınlarımızı çalışırken görebilirsiniz. Ne yazık ki, ülkenin her yerinde olduğu gibi Silopi’de de İstihdam sıkıntısı yaşanıyor. Kadınlarımız sosyal hayatta da çok aktifler. Silopili kadınlar, siyasetin ve sivil toplum kuruluşları faaliyetlerinin merkezindeler” diye anlatıyor.

1645872734451

 “KAYYUM KADIN PROJELERİNİ YOK SAYDI” 

Kayyum yönetiminin kadınların on yıllardır büyük bir mücadeleyle elde ettikleri kazanımları tek kalemde yok ettiğini ifade eden Eş Başkan Fidan, “Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar kadınlara yönelik projeler üretmek için büyük çaba sarf ettik. Her fırsatta kadın ve çocukların katıldığı halk topları düzenledik. Bu görüşmelerde kadınlarımızın sorunlarını dinledik. Kayyum döneminde eski Silopi Belediyesi yönetiminin kadınlara yönelik yaşama geçirdiği projelerin önüne set kurulmuştu. Biz göreve gelir gelmez bu engelleri ortadan kaldırdık. İlk olarak Kayyumun kapattığı Kadın Müdürlüğü ile Kadın Dayanışma Merkezi’ni yeniden faaliyete soktuk. Kadın Müdürlüğümüz bünyesinde çalışan 3 birim var, bunlar şiddet, eğitim ve ekonomi birimleri. Bu sayede Silopili kadınlar kendilerini daha güçlü hissediyorlar” ifadelerini kullandı. 

1645872734444

PANDEMİDE SİLOPİLİNİN GIDA İHTİYACINI KADINLAR ÜRETTİ 

Silopili kadınların dış ticaret ve tarım alanında aktif rol aldığını belirten Eş Başkan Fidan, “Silopi denince ilk akla gelen Habur Sınır Kapısı’dır. Sınır bölgelerinde daha çok erkekler ticaret yapar gibi bir algı var. Fakat son dönemde Silopi’de kadınlar da dış ticaret faaliyetlerinin içinde yer almaya başladı. Silopi verimli topraklara sahip bir kenttir. Hemşerilerimiz ayrıca tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle de yaygın olarak uğraşıyor. Biz Silopi Belediyesi olarak kentimizdeki tarımsal faaliyetleri her zaman destekledik. Vatandaşlarımızı tarım ve hayvancılık faaliyetlerine yöneltmek için farklı eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yaptık. Ayrıca, pandemi sürecinde yürüttüğümüz bir proje vardı. Yaklaşık 30 dönüm araziyi tarıma elverişli hale getirdik. Burada Kadın çiftçimizin iş gücüyle ürettiğimiz ürünleri ihtiyaç sahibi ailelerimize dağıttık” diye konuştu. 

1645873330056

“KADIN EMEĞİ PAZARI AÇILIYOR” 

Silopi Belediyesi olarak kadınların iş hayatındaki yerlerini daha güçlü hale getirmek için önemli bir projeye daha imza attıklarını belirten Eş Başkan Fidan, “Silopi Belediyesi Kadın Emeği Pazarı projemiz faaliyete girme aşamasına geldi. Pazarımızın açılışını 8 Mart öncesinde gerçekleştireceğiz. Kent merkezimizde bulunan bu alandaki 12 dükkanda kadınlarımız kendi el emekleriyle ürettikleri gıda ve el işi giyim ile hediyelik eşya gibi ürünlerini satışa sunacaklar. Proje kapsamında ayrıca bir kantin de yer alıyor. Bu kantini de yine kadınlarımız işletecek” dedi. 

1645872734466