CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtlayan Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, darbe girişiminin ana omurgasının Gülen Cemaati olduğunu ama toplamda üç grup olduğunu ifade etti.

Başbuğ, 15 Temmuz’u bir askeri darbe olarak değerlendirmediğini belirterek, "Bu Gülen cemaatinin silahlı darbe hareketi" diye konuştu.

İlker Başbuğ, TSK'ye sızmalarda MİT'in sorumlu olduğunu savunarak; “Daha önce Gülencileri MİT’in verdiği istihbaratla ihraç ederdik. 2002-2010 yılları arasında MİT’ten bize bir tane bile ‘Şu subay Fettullahçıdır’ diye bilgi gelmedi” diye konuştu.

İlker Başbuğ'un açıklamasından satır başları:

"15 TEMMUZ ASKERİ DARBE DEĞİLDİR"

- 15 Temmuz'u bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum, 15 Temmuz TSK'ya sızan cemaatin silahlı darbesidir. 15 Temmuz bugüne kadar yaşanan darbelerle aynı havuzda değil.

"DARBENİN ARKASINDA ÜÇ GRUP VAR"

- 15 Temmuz kalkışmasının arkasında planlayan, yöneten, kurgulayan ana isim Cemaat’tir. İkincisi büyük bir ihtimalle anında yapması gereken hareketi yapmayanlar, gecikenler, tereddüde düşenler… Bunlar cemaatçi mi hayır. Böyle bir grup da var bunların içinde. Üçüncü grup ise cemaatçi olmamasına rağmen buradan istifade etmek isteyen bazı insanlar olabilir.

- Darbe girişimi TSK kaynaklıymış gibi tedavi edilmeye çalışılıyor.

- MİT Müsteşarı'nın sivil olmasıyla MİT, TSK'dan tamamen çekildi.

- TSK, kışla dışındaki askerleri izleyemiyor, bunu MİT yapmalı. TSK'nın FETÖ'yü izlemek için yeterli istihbarat imkanı yok.

- MİT'te asker varken, TSK cemaatle mücadele edebiliyordu.

"CEMAATİN ASIL GÜÇLENMESİ TURGUT ÖZAL ZAMANINDA OLDU"

- Cemaatin TSK'ya sızması 70'li yıllara kadar gidiyor. Cemaatin asıl güçlenmesi Turgut Özal zamanında oldu. Bülent Ecevit de sempatiyle bakıyordu. Yine Tansu Çiller döneminde de böyleydi. Erbakan'ın cemaatle mesafeli olduğunu görüyoruz. 2002-2007 dönemi ayrı bör dönem. Cemaatle iyi geçinelim, ama TSK'ya çatışmaya girmeyelim dönemi.

ERDOĞAN'I CEMAAT KONUSUNDA UYARDIM”

- Başbakanken Erdoğan'ı cemaat konusunda uyardım, 'Bugün bize yarın size' dedim. Erdoğan 'Komutanım çok abartıyorsun' dedi.

"TUTUKLANMAMDAKİ MESAJ BAŞBAKAN'AYDI"

- Benim tutuklanmam birilerine mesajdır. Tutuklanmamdaki mesaj Başbakan'aydı. Bir ay sonra 7 Şubat MİT olayı patladı. Artık AK Parti ile cemaatin kopma aşamasına geldiğini görüyoruz.

- 2012-2016 arasında Erdoğan tek başına mücadele etti. Ama 2007-2011 arasında cemaatçi yapılanmada siyasi sorumluluk var.

- 15 Temmuz'da komuta kademesi iyi bir sınav veremedi. Bazı erlere ve subaylara ait görüntüler rahatsız ediciydi. 15 Temmuz'un incelenmesi bağımsız bir kuruma verilebilir.

- Bu darbeye kalkışan cemaat, Kendi din anlayışlarına uygun bir devlet sistemi kuracaktı.

- Gülen nerede yaşıyor. ABD'de. Orada o imkanları sağlayan kim? CIA. Bu istihbarat örgütü ona ABD'de kalma iznini boşuna mı vardı. İstihbaratın onu kullanmayacağını mı düşünüyorsunuz?