Mehmet Göcekli / Demokrat Haber

Sanatçı İlkay Akkaya 25. sanat yılına özel bir konsere hazırlanıyor. Bir yandan da yeni albüm çalışmalarının son evresinde. Konser hazırlıkları, provalar, stüdyo çalışmaları arasındaki heyacanlı telaşının ortasında sorularımızı yanıtladı...

19 Şubat günü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Sahnesi’nde müzikteki 25. yılınıza özel bir konser düzenliyorsunuz. Bu konserde sürpriz var mı?

Benim müzikteki 25., Kızılırmak'ın 23. yılındayız... 25. yıl konserleri biraz farklı olacak. Çekirdek kadroya çello, piyano ve perküsyon çalan arkadaşlar katılacak bu konserlerde.

Bütün bu yıllar boyunca yoldaşım olmuş ama artık hayatta olmayan dostlarımız da seslerini katacak şarkılarımıza. Görüntüler ve seslerle örmeye çalışıyoruz sahne akışını.

İlk albümden, yakında çıkacak yeni albüme kadar şarkılar seslendireceğiz. Kadıköy Halk Eğitim'deki konserin hazırlıkları bu minvalde, heyecanla ilerliyor.

25. sanat yılınızı kutlayacağınız bu yıl bir de yeni albüm müjdesi var dinleyicilerinize…

Evet... Yeni albüm benim 6. solo albümüm olacak. Grup Kızılırmak olarak da 13 albümümüz oldu şimdiye dek.

Yeni albümde, çok güzel renkler var. Depremden dolayı Van'a gittiğimde tanıştığım bir kadın dengbej arkadaşım var bir ağıtla, adı Gazin.

Sayat Nova Korosu "Ahparig" adlı şarkıda birlikte söyledi benimle. Bestelerden oluşan bir albüm oldu bu.

25 yıllık sanat yaşamınızın köşe taşlarını sıralamanızı istesek…

Önce Tuncay Akdoğan. O olmasaydı büyük olasılıkla gazeteciydim şu anda. Ve şarkıları çok önemli benim için. Kızılırmak grubu kurulurken ve sonrasında hep yanımda olan eski eşim Ali Abbas Akkaya, grubu oluşturan İsmail İlknur, Cengiz Akataş, Yaşar Aydın, zor yollardan birlikte geçtiğim yoldaşlarım.

Böyle başladıktan sonra, Ankara Birlik Tiyatrosu ve Zeki-Gül Göker ve Musa Anter en önemli dönemeçlerimdeki sevgili dostlarım, canlarım. Yılmaz Odabaşı şiirleri Kızılırmak'ın rengidir her zaman.

Bir de hiç unutmayacağım dinleyici dayanışması. Yasaklanmış konserlere bile eyleme gitmeyi göze alarak gelen ve bizi hiç yalnız bırakmayan dinleyicilerimiz... Bu 25 yılda birçok dostumuzla birlikte yürüdük ve hepsinin payı var vardığımız bu yerde. 

Her toplumsal sorunda, mahkeme önlerinde, yürüyüşlerde sizi de görüyoruz her zaman. Stüdyo çalışmalarınız sürerken ara verip Halil Savda’nın Roboski’den Ankara’ya başlattığı “Ölüm Yolunda Barış Yürüyüşü”ne de katıldınız…

Halil Savda'nın barış yürüyüşü bana birçok dost kazandırdı. Albüm fotoğraflarımı o yürüyüşten Caner çekti mesela. Yürüyüşün belgeselini yapıyor, Deniz ve ben de müziğini yapacağım. Çok önemliydi o yürüyüş hepimiz ve barış fikri için.

Yeni albüm çalışmanızın ilk single ve klibi geçtiğimiz aylarda 'Olağan Bir Gün' ismiyle digital single formatında yayınlanmıştı. Bu bir 'yetti be artık' çığlığı mıydı?

Evet… "Olağan Bir Gün" albümde de yer alacak. Şarkının sözleri Nalan Temeltaş Kutlay’a, müziği de Fikri Kutlay'a ait.

Savaşın acısını yaşayanlar her zaman barışı ister. Savaş yanlıları, başka canları ölüme gönderen, onların canı üzerinden kendine alan açan zalimlerdir, rantçılardır.

Şimdi önerilecek olanın nasıl bir barış olacağını bekliyoruz. Umarım olumlu bir çerçeve çizilir de durur kan.

Müzakereler sürerken gelen ölüm haberleri, süren operasyonlar ise umut kırıcı maalesef. Savaşın aldığı canlara en büyük borç da, bir daha yaşanmamasını sağlayacak koşulları oluşturmak.

Teşekkürler… 19 Şubat’ta görüşmek üzere…

İLKAY AKKAYA’NIN 25. YIL ÖZEL KONSERİ

İstanbul Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Sahnesi’nde 19 Şubat Salı günü 20.30’da düzenlenecek.
Öğrenci 20 TL, Tam 25 TL.

Konser biletleri:

Kadıköy 3 Deniz Kitabevi (Osmanağa Camii yanı Pavlonya Sokak No: 10)

Beyoğlu Mephisto Kitabevi

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Gişesi

İnternet üzerinden: www.mybilet.com