Badminton oyun kurallarını sizler için derliyoruz. Bu kurallar;

  • Bu oyunda sadece servis kullanan oyuncular skor sayısı alabilirler.
  • Oyunda her şet 15 sayıdır. Bir set üzerinden 15 sayı aracılığıyla 2 skor üstünlüğü sağlayan taraf kazanır.
  • Servis atışı ile oyuna başlayacak olan taraf, yazı tura sonrası kararlaştırılır. Kazanan taraf sahada istediği tarafı yada ilk başlama hakkını istemekte özgürdür.
  • Servis atışı yapılırken her iki ayağın da yere değmesi gerekir.
  • Eğer ki top filenin üzerinden geçemez yada saha çizgilerinin dışına çıkarsa top kaybı yaşanarak puan kaybına neden olur. Keza atılan serviste, atılmış olan top rakibin boy hizasını geçmezse servis geçersiz sayılarak aynı şekilde puan kaybına neden olur.
  • Oyunun kuralları bu şekilde ayarlanıp, günümüze kadar da bu kurallar çerçevesinde oynanmaya devam ediliyor.

Badminton Kuralları Ne Zaman Konuldu?

Günden güne aktarılan ve günümüze kadar gelen badminton oyununun kurallarının belirlenmesinin tarihi, 1874 yılının öncesine dayanıyor. Oyunun kuralları yazan ilk isim eski oyuncu olan J. L. Baldwin'dir.

Badminton Nedir?

Oyun esnasında şiddet içermediği için, ebeveynlerin özellikle çocuklarına tavsiye edip oynamasını istediği bu spor dalında, topun sert olmayışı sakatlanma riskini en aza indiren etkenler arasında yer alan spor dalı olarak gösterilir. Her yaştan oyuncusu ve izleyici kitlesine sahip olan bu oyun, Olimpik olarak ilk kez 1972 yılında Münih olimpiyatlarında oynanan bu oyun gösteri sporu olarak yerini almıştır.

Tam 16 yıl aradan sonra 1988 yılında yapılan Seul olimpiyatları sırasında da gösteri sporu olarak yerini almıştır. Bu spor ilk kez 1992 yılında Barselona Olimpiyatları sırasında Spor dalı olarak yarışmacı kabul edilen bir oyun haline gelmiştir. Bu spor dalının kabulü sonrasında en iyiler olarak sıralanan ülkeler, İngiltere ve Danimarka'dır. Fakat günümüzde Endonezya da bu spor dalında oldukça fazla başarılara imza atmıştır.

Badminton Nasıl Oynanır?

Badminton oyunu tek kişilik olduğu gibi iki kişilik takım hakinde de oynana bilir. Sadece tekbir raket ve arkasında kaz tüyünden oluşan topla düz bir zeminde oynanır. 13,40 x 5,18'lik bir alanda tam ortada bulunan filenin 1,55cm'lik boyu olması gerekir. Eğer 2 kişilik takım oyunu olacaksa, sahaya enden ve boydan 42cm'lik bir genişletme yapılabilir. Bu oyunda sayıyı sade servis atıcısı yapabilir ve bu oyunda 15 puanlık bir set mantığı vardır. Bir sette 2 skor avantajı elde eden takım ya da kişi o seti kazanmış sayılır. Avantaj elde edene kadar oyun setler halinde, bir takım kazanana kadar devam eder.

Badminton Mantığı

Badminton oyunu aşağı yukarı 8 dakika kadar sürer. Bir veya iki kişiden oluşan takımlarda yapılacak olan karşılaşmalarda, eğer erkekler karşılaşacaksa 15 sayıdan oluşan 3 set, kadınlar karşılaşacaksa 11 sayılık 3 set oyun döner. Temel amacı topu karşı tarafa geçirip puan kazanmak olan bu spor dalında, kapalı sahalar saha çok tercih edilir. Bunun sebebi ise topun hafif ve kaz tüyünden yapılmış olmasıdır. Çünkü rüzgarın etkisi ile topun kontrolü daha da zorlaşacaktır.

Badminton Oyununun Tarihi

Çinli insanların M.Ö 5.yy.da icat ettikleri ''Ti Jian Zi'' adını verdikleri oyun Badminton spor dalının atası olarak sayılır. Aynı şekilde 19.yy. da Hindistanlıların oynadığı ''Poona'' ismini verdikleri oyunda bir şekilde badmintonun atası olarak adlandırılır. Bu oyunun oynandığını gören İngiliz askerleri, 1860 yılında bu oyunu İngiltere'de yaymışlardır. O zamanların Dükü olan Beaford'un kızı bu oyunu çok beğenmiş ve düzenli olarak oynanmasını talep etmiştir. İşte ilk kez Beaford dükünün şatosunun salonunda oynanan bu oyun, adını bu şatonun salonundan almıştır.

Kaynakça

SporDurağı. “Spor Terimleri”. Erişim 3 Haziran 2022. https://sporduragi.com/