Nelson Mandela, 95 yaşında dün gece hayata gözlerini yumdu. 5 Aralık gecesi üzdü dünya yı. Güney Afrika'nın ırkçı APARTHEİD rejimine karşı mücadelenin sembolü olan efsanevi savaşçı, işkence tezgahlarında geçirildi, 27 yıl tek kişilik hapishane hücresinde tutuldu ve 1994 yılında serbest bırakılmak zorunda kaldıktan sonra ise ülkenin ilk siyah lideri oldu. Bu görevi sadece 5 yıl yaptıktan sonra yerini gençlere bıraktı. Ülkesi ve toprakları 500 yıl boyunca beyazlar tarafından işgal edilmiş Güney Afrika için adalet savaşı başlatmıştı ve dünyada yankılanmıştı. Afrika Ulusal Kongresi (ANC)'nin lideri de olan Mandela'nın bütün yaşamı ırkçılığa karşı kavgada geçti. İkinci sınıf vatandaş dahi sayılmayan, köle sayılan milyonlarca siyah halkın sevgilisi oldu. Sadece siyahların değil dünya da özgürlük savaşının da unutulmaz önderiydi. Bu mütevazi kişilik yoldaşı Steve Biko ile özgürlük için yola çıktı, Komünist Partisine üye oldu ve ülkesini Beyaz Irkçıların elinden kurtardı o dünya'nın unutulmaz efsanevi özgürlük savaşçısı, anti-ırkçılık militanı olarak kalplere yerleşti. Güle güle güzel insan bugün senin için herkes ağlamakta haklı senin için dans etmekte haklı çünkü sen yeryüzüne büyük şeyler kazandırdın, insanlığa büyük kazanımlar elde ettirdin. Seni yeryüzü ve insanlık unutmayacak!

Bugünün gazeteler, politikacıları ve aydınları hep Nelson Mandela’dan söz ediyorlar, edecekler. Elbette hep güzelliklerini anlatacaklardır. Tıpkı İngiliz The Guardian gazetesinin tam sayfa, bugünkü başyazısını Güney Afrika Cumhuriyeti'nin efsanevi lideri Nelson Mandela'nın ölümüne ayırdı. Gazetesinin tam sayfa ayırdığı, Mandela'yı kendisi gibi yıllarını hapiste geçiren Hindistanlı Cevahirlal Nehru, Myanmarlı Aung Sang Suu Kyi ve Kürt lider Abdullah Öcalan'la kıyasladı. Irkçılık ve ayırımcılığa karşı mücadele edenlerin ağabeyi, babası olarak tanıtılan Mandela sadece Afrika da değil Avrupa, Amerika ve Asya kıtasında da insan yüreklerinde geziniyor ve işte o nedenle ölümsüzleşti.

Özgürlüğe uzun yolculuk isimli belgeselinle sen uzun bir yüzyılı anlattın. Mandela 14 Aralık'ta milyonların katılacağı bir törenle doğduğu topraklarda gömülecek. Ancak o hep milyonların yüreğinde taze bir özgürlük sembolü olarak yaşayacağına inanıyorum.

O geçen yüzyılın ender en unutulmazlarındandı.

O hep yaşayacak ve mücadelesiyle anılacaktır.

ATATÜRK ÖDÜLÜNÜ RED EDEN ÖZGÜRLÜKÇÜYDÜ

Para, pul, şöhret onu inancından ve mütevazı yaşam tarzından koparmadı. 12 Mayıs 1992'de, Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'nün verildiği açıklanan Nelson Mandela, partisi Afrika Ulusal Konseyi (ANC) aracılığıyla ödülü kabul etmediğini duyurdu. Yapılan açıklamada, Mandela'nın bütün hayatını eşitlik, adalet, demokrasi ve özgürlük için mücadeleye adadığı, Türkiye’de ise Kürt halkının ayırımcılığa uğradığı, ırkçılığa maruz kaldığından dolayı bu ödülü reddettiği belirtilmişti.