Türkiyeli Gürcüler, Batum'u hedef gösteren Milliyet Gazetesi'ni protesto etti, gazeteyi boykot etme ve Basın Konseyi'ne şikayet etme çağrısı yaptı.

 

21 Mayıs 2012 tarihli Milliyet gazetesinin manşetten vermiş olduğu, Gürcistan'daki Batum şehrine yönelik olarak "GÜNAHLAR ŞEHRİNE GİRİŞ 1 TL" yazısı Türkiye'deki Gürcüleri derinden yaraladı.

 

Türkiyeli Gürcüler Platformu, Galatasaray Lisesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla 21 Mayıs tarihli Milliyet Gazetesi'ndeki haberi kınadı.

 

Platform adına açıklama yapan Fazlı Kaya, 21 Mayıs 2012 tarihinde yayınlanan Milliyet Gazetesi'nde yer alan Miraç Zeynep Özkartal imzalı, "Özgürlükler bahçesi mi? Günahlar şehri mi?" başlıklı habere dikkat çekti. Kaya, "Haber, daha başlığıyla Batum kentini, baştan ahlaksızlıkların ve gayri meşru işlerin merkezi gibi göstermekte ve okuyucuda önyargı oluşturmaktadır" diye konuştu.

 

'HALKLAR ARASINDA KİN VE NEFRET TOHUMLARI'

Haberin, Batum'a giden herkesi ahlaksızlık yapmaya hazır insanlar gibi gösterdiğini söyleyen Kaya, "Bir ülkeyi, kenti ve halkı hedef alan bu yaklaşımın nasıl da ırkçı-faşist olduğu, halklar ve ülkeler arasında kin ve nefret tohumları ekmeye çalıştığı görülmektedir" dedi.


CAMİ, SİNAGOG, KİLİSELERİN KENTİ

Batum kentinin tarihi hakkında bilgi veren Kaya, Batum'da Gürcüce, Lazca, Rusça, Türkçe ve İngilizce konuşulduğuna, Batum'un cami, sinagog ve kiliselerin kenti olduğuna dikkat çekti.

 

'KAPİTALİZM HER ŞEYİ KİRLETİYOR'

Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Emperyalist-kapitalizm her şeyi kirletmektedir. Ancak söz konusu haberi yayınlayanların, emperyalist-kapitalist vahşi saldırı ve kirliliğe dikkat çekmek amacıyla yayınlamadıkları da açıktır."

 

'MİLLİYET'İ BOYKOT ET'

İstanbul ne kadar 'kirli'yse, Batum'un da o kadar 'kirli' olduğunu ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Milliyet Gazetesi'nin bu haberi, yalnızca Gürcülere, Lazlara hakaret etmekle kalmıyor, kültürel, turistik ya da ticari amaçla bu kente giden Karadeniz halklarını da aşağılamış oluyor."

 

Kaya, açıklamasını, Milliyet Gazetesi'ni boykot etme ve Basın Konseyi'ne şikayet etme çağrısıyla noktaladı.

 

Eylemde, "Batum'a uzanan eller kırılsın", "Kardeşliğe uzanan eller kırılsın", "Irkçı, faşist Milliyet", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı. (ETHA)