Tigris’te yer alan habere göre, Diyarbakır’da 19 Aralık 2022 tarihinde Kürdistan Bayrağı Günü nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla PAK, PSK, Azadi Hareketi bürolarına polis tarafından düzenlenen operasyonda el konulan Kürdistan bayraklarıyla ilgili açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. El konulan Kürdistan bayrakları ise, PAK ve TDK-Tevger’ın birleşmesiyle kurulan PWK ile PSK ve Azadi Hareketi ‘ne iade edildi. Telefonla bilgi verilen 3 Partinin yöneticileri Adliye binasına giderek Kürdistan Bayraklarını Adli emanetten teslim aldı.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ile Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER)’in birleşmesiyle 2023 yılında kurulan Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Aralık 2022 yılında, Kürdistan Bayrağı Günü vesilesiyle, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polislerin, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Azadi Hareketi bürolarına bir operasyon düzenlediği, parti yöneticilerinin teslim etmemek için direnmesine rağmen polislerin parti dokümanları ile Kürdistan bayraklarına el koyduğu kaydedildi. Polis operasyonundan sonra PAK, PSK ve Azadi Hareketi yöneticilerinin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifade verdiklerinin belirtildiği PWK açıklamasında şunlar yer aldı:

“KÜRDİSTAN BAYRAĞININ YASAK OLMADIĞI TESCİLLENDİ”

“Partimizin yöneticileri, başsavcılıkta, polisin bu hukuk ve kanun dışı operasyonuna ve Kürdistan Bayraklarına el konulmasına itiraz ettiler. Partimizin yöneticileri Kürdistan Bayrağı’nın yasak olmadığını ve böylesi bir yasağı kabul etmediklerini dile getirdiler. Bu operasyondan 18 ay sonra, 19.04.2024 günü, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı bu dosya ile ilgili takipsizlik kararı vererek, Kürdistan Bayrakları partimiz Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) yöneticilerine teslim edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararıyla, Kürdistan Bayraklarının partimize resmi olarak teslim edilmesi, Kürdistan Bayrağı’nın yasak olmadığının tescili anlamına gelmektedir. Türkiye Devleti’nin bugüne kadar almış olduğu birçok kararı ve kanunlarını defalarca yok saydığı bilinen bir gerçektir. Ama yine de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararıyla Kürdistan bayraklarının partimize teslim edilmesi önemli bir kazanımdır.” denildi.

Özgür Özel: Her sendikanın etkinliğinde olacağız Özgür Özel: Her sendikanın etkinliğinde olacağız

Diyarbakır Adliye binasında Adli Emanete PWK Genel Başkan Yardımcısı Vahit Aba ile giderek Kürdistan Bayrakları ve diğer dokümanları teslim alan PWK Parti sözcüsü Hanifi Turan ise, Tigris haber Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “2022 yılındadüzenlenen operasyonda Kürdistan bayrakları, parti flamaları, Kürdistan yazılı tişörtler, dergiler ve parti dokümanlarını bizim kaşı çıkmamıza rağmen bizden almışlardı. Dün bize polisler tarafından telefon açılarak Adli Emanetten bu materyallerimizi alabileceğimiz söylendi. Bunun üzerine Genel Başkan Yardımcımız Vahit Aba ile Adli emanet’e giderek Kürdistan bayrakları, flamaları ve diğer dokümanlarımızı geri aldık” dedi.