Acele kamulaştırma kararı kapsamında yıkılan Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Alipaşa mahallesinde yeni yapıların inşaatına başlandı. 

Tarihi surların hemen yanı başında bulunan inşaat alanının etrafı demir panellerle kapatılmış durumda. İnşaatın dışarıdan görülmesi bu şekilde engelleniyor. Kapalı alanın içinde yoğun bir çalışma yapıldığı, iş makinelerinin hareketliliği ve dışarıda dizilmiş yapı malzemelerinden anlaşılıyor.

Yapı inşaatının devam ettiği alanın içine mahallelinin girişine izin verilmiyor.

YAPIMI SÜREN İNŞAAT, OTELELRE AİT

Yapımı süren alanla ilgili Artı Gerçek’ten Remzi  Budancir'e konuşan Alipaşa Mahalle Muhtarı Behzat Sular, söz konusu alanda ticari yapıların yapılmaya başlandığını söyledi. Yıkımın durdurulması için başvurmadık merci bırakmadıklarını anlatan Sular, “Maalesef tüm itirazlarımıza rağmen yıkım devam etti. Yıkımın bittiği bölgelerde yapılar inşa ediliyor. Şu anda yapımı süren inşaat, otellere ait. Bizim mahallede, yıkımın bittiği bölgede 4 butik otel yapılıyor. Hemen surların yanı… Bunların yanı sıra villalarda yapılacakmış” diye konuştu.

SUR’DA ÖNCELİK TİCARİ ALANDA

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Sözcülerinden Talat Çetinkaya, Alipaşa’da önceliğin ticari alana verildiğini söyleyerek, “Zaten yıkılan konutların yerine vatandaşa yeni konut yapma gibi bir dertleri yok. Orada genellikle örnek bazı daireler yapılacak. Otel, restoran ve bunun gibi ticari alanlar olacağı belli” dedi.

BETON EVLERİ KAPLAYIP DİYARBAKIR EVİ DİYE YUTTURACAKLAR

Çetinkaya, inşası süren yapıların betonarme olduğunu hatırlatarak, bunların Sur’un tarihi yapısı ile yakından uzaktan ilgilerinin olmadığını söyledi. Önümüzdeki günlerde bu beton yapıların Diyarbakır evleri diye sunulacağını ifade eden Çetinkaya, “Betondan ev yapıyorlar. Sur’un tarihine uygun olmadığını söyledikleri binaların aynısı yapılıyor. Onun dışına biraz daha düzgün, kendilerince dışına da bazalt kaplama yaparak, tarihi Diyarbakır evleri diye kamuoyuna yutturmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Sur’da inşa edilen yapıların bölgenin rant alanına çevrilmek istendiği algısını güçlendirdiğini söyledi.