60 yıl önce İslam dinine geçen 84 yaşındaki Ermeni yurttaş Ferman Gez’in cenazesi, Diyanet’in “eşinin rızasına göre hareket edin” görüşünün ardından, Hıristiyan olan eşinin isteği üzerine Ermeni mezarlığına gömüldü.

Ferman Gez’in vefatı, bir kısmı Hıristiyan bir kısmı Müslüman olan ailede tartışmaya neden oldu. Müslüman olan çocuklarının isteği üzerine cenaze töreni camide yapılmak istendi fakat Gez, Hıristiyan eşinin onayıyla kilise töreni sonrası Ermeni mezarlığına gömüldü.

Gez’in cenaze töreni, Türkiye’deki Müslümanlaştırılan Ermeniler gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi.

Ferman Gez, 60 yıl önce Müslüman olmuştu. Evlendiklerinde eşi Ferziye Gez Müslümandı, ilerleyen dönemde Hıristiyanlığı seçti. Çiftin 11 çocuğu oldu; 7’si Müslüman kaldı, dördü Hıristiyanlığı seçti.

Gez, geçtiğimiz gün İstanbul Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde göz ameliyatı geçirdikten sonra hayatını kaybetti.

Milliyet gazetesinin haberine göre, Hıristiyan olan çocukları, cenazesini Meryem Ana Ermeni Kilisesi’ndeki morga götürdü. Cenaze töreni için de işlemleri başlattı. Ancak Müslüman olan çocuklar, buna karşı çıktı. Hıristiyan çocuklar, cenazeyi kiliseden, Müslüman çocuklar ise camiden kaldırmak isteyince ailede tartışma yaşandı. Batman Sason’a bağlı Örengil köyünde doğan Gez’in Müslüman olduğunu belirten çocukları, kiliseden cenazeyi istedi. 

DİYANET: EŞİNİN RIZASINA GÖRE HAREKET EDİN

Bunun üzerine devreye, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan girdi. Konu Diyanet’e soruldu. Diyanet, “Eşinin rızasına göre hareket edin” deyince Gez, Meryem Ana Kilisesi’nde dün düzenlenen törenin ardından Ermeni mezarlığında toprağa verildi.

“ÇEVRE BASKISIYLA MÜSLÜMANLIĞI SEÇTİ”

Böyle bir durumla ilk kez karşılaştıklarını belirten Başepiskopos Ateşyan konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Ferman Gez, Hıristiyanken 60 yıl önce çevrenin baskısı yüzünden Müslümanlığı seçmiş. Yıllar sonra çocuklarından bir kısmı ve eşi Hıristiyanlığa dönerek kilisemizde ve Ermeni okullarında çalışmaya başladı. Kimliğinde İslam yazsa da kökü Ermeni olduğu için çocuklarının ve eşinin şahitliğini kabul ederiz. Diyanet’e sorduk. Eşinin rızasına göre hareket etmemiz gerektiği söylendi. Biz de bu onay ile hareket ettik.”