Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Şengal katliamı ile Ezidi kadınların sorunlarını Meclis gündemine getirdi. Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Feleknas Uca, katliamın gerçekleştiği 3 Ağustos tarihinde dünyanın her yerinden kadınların saat 11.00’de “Sessizlik dakikası” adıyla sessiz eylem yapacaklarını dile getirerek, tüm kadınları eyleme destek olma çağrısında bulundu. Uca, söz aldığı meclis kürsüsünden birlik ve dayanışma anlamına gelen Ezidi duası ile ayrıldı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Ezidi kadınların yaşadığı sorunlara ilişkin gündem dışı konuşmasında, IŞİD'in katliamlarla Ezidiler'in tarihten silinmesine çalıştığını söyledi.

Ezidiler'in karşı karşıya kaldığı sorunları defalarca dile getirdiklerini ancak yeterli duyarlılığı göremediklerini ifade eden Uca, “Ezidiler bu toprakların kadim halklarındandır. Bu kültürel inanç sadece Kürtlere değil insanlığa kalmış bir mirastır. Bu nedenle Türkiye Ezidi katliamını soykırım olarak tanımalıdır. Ayrıca, katliam sonrası ülkemize göç etmek zorunda kalan Êzidîlerin güven içerisinde yaşamlarını sürdürmeleri için, Ezidi kimliğini ve inancını koruyucu önlem ve tedbirler almalıdır” dedi.

Uca, konuşmasını “Hakkın huzuruna geldim, güzellik ve mutluluğu gördüm, her şeyin başı birlik ve dayanışma” anlamına gelen şu Ezidi duası ile bitirdi: “Hatim divana îlahî. Min li dît xweşî û şahî. Serê her tiştî tifaq û tevahî.”

Kaynak: CNN Türk - JINHA