Emlak Müşaviri Salim Taşcı konut, işyeri, dükkan, büro vs kiralarken, tıpkı satın almadan önce yapıldığı gibi, taşınmazın üstünde haciz, ipotek olup olmadığına bakmak gerektiğini söyledi.

Taşcı, yaptığı açıklamada, tapu kayıtları incelenmeden kontrat yapıldığında, icra kanalıyla kapı önüne konulmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Bu duruma düşmemek için bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen  Taşçı şunları söyledi:

“Öncelikle mal sahibinden, kontratı yapmadan önce, taşınmazın üzerinde hiçbir şerh olmadığına dair, tapudan yazı alınması, taşınmazın üzerinde bir şerh yoksa kontratı yaptığınız takdirde ve bu kontratı (noterden yapıp) tapuya şerh ettiğiniz takdirde, (1 yıl, 2 yıl, 5 yıl) tapuya icra kanalıyla başkasına geçtiği takdirde, alan kişi bu şerhi kabullenmek zorundadır.

Tapu üzerinde herhangi bir şerh yok da kontrat yapılmışsa, borçlar kanunu hükümleri işlem görür. Yani, alıcı bir ay içerisinde aldığını bildirir tebligat yapar, (kiracıya) tebligat tarihinden altı ay sonra dava açabilir. Kontrat hükümlerine, hüküm dışı (icra) gibi bir durum söz konusu olduğunda kendi lehine cezai şart konulması gerekir.” (Milliyet)