Ahırkapı Mahallesinde oturan Romanlar, bu yıl da Hıdrellez bayramını 5 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00 ila 23.00 saatleri arasında Ahırkapı semtindeki Keresteci Hakkı Sokak’ta kutlayacak. Kutlamaya katılmak isteyen herkes saat 18.00’de Ayasofya Müzesi önünde buluşacak.

 

Ahırkapı Mahallesi Sakinleri’nin bir de açıklaması var:

Yaşadığımız coğrafya büyük bir kültürel zenginlik barındırıyor. Bu coğrafyada yaşayan Farklı etnik kimliklerden ve farklı dinlerden insanların kültürlerinde var ettikleri ve bugüne kadar getirdikleri gelenekleri, özel günleri, bayramları bulunuyor. Kürt halkının kutladığı Newroz bayramı ve Romanların kutladığı Hıdrellez bunlar arasında. Hıdrellez, binlerce yıldır çeşitli toplumlar tarafından farklı ritüellerle ve isimlerle kutlansa da, Türkiye’de Roman halkı ile özdeşleşmiş durumda. Ahırkapı Mahallesinde oturan Romanlar, bu yıl da Hıdrellez bayramını 5 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00 ila 23.00 saatleri arasında Ahırkapı semtindeki Keresteci Hakkı Sokak’ta kutlayacak.

 

Sulukule’deki evlerin yıkılması ve yerlerine “Osmanlı evleri” yapılması, Süleymaniye’nin ve Balat’ın yenileme alanı olmasına ve orada yaşayanların yerlerinden edilmesine, Tarlabaşı’nın lüks rezidanslara dönüştürülmesi ve oradakilerin de yerlerinden edilmesine tanık olduk. İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusuna sahip mahallerindeki kültür “kentsel dönüşüm” adı altında yok ediliyor. Ahırkapı’da yapılan şenlikler de birkaç yıla kadar yapılamayabilir. Çünkü Ahırkapı’da giderek mutenalaşıyor. Evler bir bir oteller tarafından satın alınıyor. Sadece Keresteci Hakkı Sokak’ta bile dört otel var. Bu anlamda Hıdrellez’in Ahırkapı’da kutlanmasının büyük bir önemi var.

 

İstanbul’da 2000-2010 yılları arasında bir ekibin organizasyonu ile Ahırkapı semtinde kutlanan Hıdrellez, Ahırkapı mahallesi ile birlikte anılır olmuştu. Hıdrellezin bu denli bilinmesinde ve Ahırkapı mahallesinin tanınmasında çok emeği geçen organizasyon ekibi, artan ilgi sebebiyle etkinlik için geçtiğimiz yıl giriş parası talep edince ve biletler Biletix üzerinden satılmaya başlanınca tepkiler oluşmuştu. Oluşan tepkiler ve güvenlik sebebiyle organizasyon ekibi geçen seneki şenliği iptal ettiğini ve bir daha yapmayacağını duyurdu. 

 

Bu yıl, Hıdrellez kutlamasını Parkorman’a taşıyıp girişini 20 TL yapan başka bir organizasyon var. Halkların bayramları hangi sebeple olursa olsun; satılan, üzerinden para kazanılan bir etkinliğe dönüştürülemez. Bizler, kültürel zenginliğimizin yaşatılması ve bunun önüne herhangi bir engel çıkarılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Roman halkımız bu yıl da bir engelle karşılaşmadan Ahırkapı semtinde Hıdrellez’i kutlayacak.

 

Ahırkapı’daki kutlama herkese açık. Kutlamalara giden bizler ise yanımızda bir şey götürmeyeceğiz, tüm ihtiyaçlarımızı mahalle esnafından ve mahalleliden temin ederek mahalleliyle dayanışma içerisinde olacağız. Enstrüman çalabilen tüm arkadaşlarımız yanlarında enstrümanlarını getirecek.

 

Bu kutlama için büyük sahnelere, bilete, paraya ihtiyacımız yok. Sadece halkların kardeşçe, eşit ve barış içerisinde yaşamasına olan inancımız var. Güvenliğe gelince; sokaklar bizim, kendi güvenliğimizi her zaman olduğu gibi kendimiz sağlarız. Mahalleyi etkinlik sonrasında hep birlikte temizleyeceğiz. Çünkü kutlama alanı aynı zamanda Roman halkının yaşam alanı.

 

5 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’de, Sultanahmet tramvay durağının biraz aşağısında olan Ayasofya müzesinin girişinde buluşup, Ahırkapı’ya yürüyeceğiz. Hep beraber şenlik havasında Akbıyık Caddesi üzerinden Ahırkapı’ya ineceğiz. Herkesi Ahır kapı mahallesine çağırıyoruz. Şimdiden bayramımız kutlu olsun.

Demokrat Haber İstanbul