KONSENSUS’un HABERTÜRK için yaptığı “Türkiye Gündemi" anketinde çarpıcı sonuçlar yer alıyor...

 

“Türkiye Gündemi, Aralık 2011-2012’ye Girerken Türkiye Görünümü” başlıklı araştırmanın üçüncü ve son bölümünde Kasım 2009-Aralık 2011 tarihleri arasında yapılan 17 anketten derlenen çarpıcı sonuçlar yer alıyor.

 

Konsensus, bu tarihler arasında 32 bin 482 kişiye “Kendinizi ait hissettiğiniz etnik köken hangisidir?” diye sordu. Bu soruya 392 kişi yanıt vermezken, 32 bin 90 kişi kendisini ait hissettiği etnik kökeni açıkladı.

 

Etnik köken oranlaması yapılırken Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2010’da Türkiye nüfusu olarak açıklanan 73 milyon 722 bin 988 rakamı temel alındı.

 

Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’de “Türk’üm’’ diyenlerin sayısı 57 milyon 89 bin 942 kişi. “Kürt’üm” diyenlerin sayısı ise 8 milyon 693 bin 293.

 

Üçüncü sırada da Lazlar yer alıyor. Araştırmaya göre Türkiye’deki Lazların sayısı 1 milyon 656 bin 412 kişi.

 

İSTANBUL’UN YÜZDE 82’Sİ TÜRK

 

İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Diyarbakır’da ve diğer şehirlerde etnik köken haritası nasıl şekilleniyor? Araştırmanın sonuçlarına göre megakent İstanbul’da etnik köken olarak kendisini Türk olarak hissedenlerin oranı yüzde 81.95. Kürtlerin oranı ise yüzde 6.69.

 

Diyarbakır’da ise Kürtler yüzde 75 ile ilk sırada yer alıyor. Diyarbakır’da “Türk’üm’’ diyenlerin oranı yüzde 15.9. Tunceli’de “etnik kökenim Alevi’’ diyenler ise yüzde 15.2 çıktı.

 

KÜRTLERE KARŞI AYRIMCILIK YAPILMIYOR

 

“TÜRKİYE’deki Kürt kökenli vatandaşlara pozitif veya negatif ayrımcılık yapılıyor mu?’’ sorusuna ankete katılanların yüzde 70.7’si, “Hayır ayrımcılık yapılmıyor’’ dedi. “Ayrımcılık yapılıyor’’ diyenlerin oranı yüzde 15.7’de kaldı. “Pozitif ayrımcılık yapılıyor’’ diyenlerin oranı ise yüzde 13.6 çıktı.

 

TÜRKLER AĞIRLIKLI İÇ ANADOLU’DA KÜRTLER GÜNEYDOĞU’DA YAŞIYOR

 

KONSENSUS, araştırmasında, “Bölgelere göre durum ne? Hangi bölgede hangi etnik kökene ait vatandaşlar çoğunlukta?” sorusuna da yanıt aradı. Araştırmaya göre kendisini Türk hissedenlerin en yoğun yaşadığı bölge yüzde 91.26 ile İç Anadolu. “Kürt’üm” diyenlerin en yoğun yaşadığı bölge ise yüzde 53.42 ile Güneydoğu Anadolu çıktı.

 

PKK VE KCK AYRI DEVLET KURMAK İSTİYOR

 

“PKK ve KCK Türkiye’den ayrılıp yeni bir devlet mi kurmak istiyor” sorusuna ankete katılanların yüzde 62.9’u “Evet’’ yanıtını verdi.

 

YATIRIM İÇİN İLK TERCİH ALTIN

 

“BUGÜN yatırım yapacak kadar paranız olsa hangi yatırım aracını tercih edersiniz?’’ sorusuna ankete katılanların yüzde 46.4’ü “altın’’ yanıtını verdi. “Gayrimenkule yatırırım’’ diyenlerin oranı ise yüzde 37.1 çıktı.

 

KADINLAR AKŞAMLARI SOKAKTA YÜRÜMEKTEN KORKUYOR

 

KONSENSUS, “Akşamları hava karardıktan sonra sokakta yürümekten korkuyor musunuz?’’ sorusunun cevaplarını cinsiyete göre ayırdı. Kadınların yüzde 57’si “Akşamları sokakta yürümekten korkuyorum’’ yanıtını verdi.

 

EN AZ GÜNEYDOĞU ANADOLULU KORKUYOR

 

PEKİ bölgelere göre bakıldığında karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor? Hangi bölgede oturanlar, hangi oranda akşamları sokakta yürümekten korkuyor? Ankete katılanların verdiği yanıtlara göre akşamları sokakta yürümekten en çok korkanlar Akdeniz Bölgesi’nde yaşayanlar. En az korkanlar ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi çıktı.