Dünya Ermenileri Dini Merkezi olan Eçmiadzin’de düzenlenen Episkoposlar toplantısı, dört günlük çalışmanın ardından sona erdi. 17. yüzyılda kesintiye uğrayan aziz ilan etme geleneği, soykırım kurbanlarının aziz sayılmasıyla tekrar canlandırılmış olacak.

Eçmiadzin’de24-27 Eylül arasında düzenlenen Episkoposlar toplantısı, dört günlük çalışmanın ardından sona erdi. Ermeni Apostolik Kilisesi’nin iki önemli başpatriğinin başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, Ermeni Kilisesi mensubu tüm episkoposların katılımından ötürü tarihi bir işlev kazandı. Bu boyuttaki bir toplantı en son 1651 yılında düzenlenmişti.

VAFTİZ TÖRENLERİ TEK TİP OLUYOR


Toplantı gündeminin iki önemli maddesinden biri azizlik bahşetme geleneğinin yeniden yaşam bulması, diğeri ise vaftiz törenlerinin tektipleştirilmesine dairdi. Dört günlük çalıştay sonunda vaftiz törenlerinin bir örnek yapılması konusunda karara varıldı ve bu yönde yeni bir rehber belgenin yayınlanmasına karar verildi. Eçmiadzin Kilisesi Genel Sekreteri Arşag Episkopos Khaçaduryan, yapılacak düzenlemelerin bütün müminlerin vaftiz olmalarını kolaylaştıracağını ve kilisenin temel ilkeleriyle tanışmalarına fırsat sağlayacağını söyledi.

Azizlik rütbesinin bahşedilmesi konusundaysa bir komisyon oluşturulmasına karar verildi. Öte yandan, 1915 soykırımı kurbanlarının topluca aziz ilan edilmelerine ilkesel olarak karar verildi. 1915’te hayatını kaybedenlerin aziz sayılmaları yönünde çalışmalar 2014’te tamamlanacak ve Eçmiadzin ve Antilyas Gatğigoslarına sunulacak.

Ermeni Apostolik Kilisesi nezdinde aziz ilan edilen son isim Gatoğigos Movses Datevatsi olmuştu. 17. yüzyılda kesintiye uğrayan bu gelenek, soykırım kurbanlarının aziz sayılmasıyla tekrar canlandırılmış olacak. Komisyon çalışmalarını sürdürdükçe, ileriki tarihlerde yeni azizlik mertebeleri gündeme gelmesi de bekleniyor.

Episkoposlar toplantısında alınan bir diğer karar ise Ermenistan, Karabağ ve Suriye Ermenileri arasında ihtiyaç duyan ailelere yardım etmek amacıyla bir vakıf kurulması oldu. Vakfın faaliyetlerinin başlaması için 2 milyon dolarlık bir başlangıç bütçesi de tahsis edildi.

Kilise ve toplumu ilgilendiren sorunların irdeleneceği ikinci Episkoposlar toplantısı 2014’ün sonbaharında düzenlenecek. (AGOS)