Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, "Biz yıkmayız yaparız" dediği Yeşilkent Cemevi'ne sabahın erken saatlerinde tekrar zabıta ekipleri gönderdi. Cemevinin kapıları zabıta ekipleri tarafından kırılıp, içindeki eşyalara el konulurken Cemevi’nin duvarlarında asılı olan Alevi Pirlerine ait resimler ise yırtılarak yerlere atıldı.

 

Bir süredir kamuoyunun gündeminde olan ve CHP’li Avcılar Belediyesi ile Avcılar halkını karşı karşıya getiren Yeşilkent Mahallesi’ndeki Cemevi binası, bu sabah güne yeni bir baskınla uyandı.

 

Avcılar Belediyesi tarafından yapımına başlanan ancak 10 yıldır tamamlanamayan cemevi inşaatı, bir katı onarılarak halk tarafından kullanılmaya başlanmıştı. Zabıta ekipleri, daha önce de hiçbir gerekçe göstermeden cemevine gelerek eşyalara el koymuş, Şubat ayında da Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, bir televizyon programında, “Biz yıkmayız, yaparız” dediği Yeşilkent Cemevine yıkım ekiplerini göndermişti. Bu durum da, CHP’li belediye ile Alevi vatandaşları karşı karşıya getirmişti.

 

Birkaç gündür çevre düzenlemesi yapacağız iddiasıyla Cemevi etrafında dolaşan zabıta ekipleri Yeşilkent halkının mücadelesi sonrası Cemevine yaklaştırılmamıştı. Yeşilkent Cemevine  dünsabah 5.30 sularında Avcılar Belediyesi zabıta ekiplerince  tekrar bir saldırı yapıldı. Cemevi’nin kapılarını kırıp içindeki eşyalara el koyan zabıta ekipleri duvarlarda asılı olan Alevi Pirlerine ait resimleri de yırtarak yerlere attı.

 

Yaşananların ardından Yeşilkent Mahallesi Sakinleri saat:14.00’de Cumhuriyet Caddesinden Avcılar Belediyesi önüne bir yürüyüş gerçekleştirerek yapmış oldukları basın açıklamasıyla olayı protesto ettiler.

 

“BU SALDIRI BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLADIR”

Basın açıklamasında, Cemevinin beşinci kez belediyenin saldırısına uğradığını söyleyen Yeşilkent Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Deniz Türkmenoğlu, bu saldırının bardağı taşıran son damla olduğunu ifade etti.  Avcılar Belediyesi’nin, cemevinin bulunduğu yeri Kültür Merkezi yapmak istediğini, bu yüzden bu saldırıları gerçekleştirdiğini vurgulayan Türkmenoğlu, Sivas Katliamı davasının zamanaşımına uğratılmasıyla, Adıyaman ve İzmir’de Alevilerin evlerinin işaretlenmesine değinerek, Alevilere yönelik saldırıların arttığına dikkat çekti. Türkmenoğlu, Yeşilkent cemevine yapılan saldırının da aynı zihniyetin devamı olduğunu iddia etti.

 

Basın açıklamasının ardından Dernek Başkanı Deniz Türkmenoğlu, eyleme destek sunmak için gelen sanatçı Taner Özdemir ve dernek yöneticilerinden Sezgin Kartal Avcılar Belediye Başkanı ile görüşmek üzere Belediye binasına girdiler. Belediye Başkanının görüşme talebini geri çevirmesi üzerine ise bir dilekçe vererek Cemevinden alınan eşyaların derhal geri verilmesini talep ettiler.

 

"BU REZİLLİĞİ AKP'LİLER YAPSAYDI KIYAMETİ KOPARTIRDIK”

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Avcılar Belediyesi'nin Yeşilkent Cemevi'nde yaptığı uygulamaları eleştirdi. Kenanoğlu, Twitter'dan şunları yazdı:

 

“Avcılar Belediyesi Yesilkent Cemevine saldırıp, kapıyı kırıp, ulu pirlerimizin resimlerini yerlere fırlattı. Haber ve fotoğraflar sosyal medyada yayınlandı. Bu saldırıyı CHP'li bir belediyenin yapmış olmasından kaynaklı olarak çoğunluk sus pus oldu. Yapılan yorumlar hayli düşündürücüydü. "Zabıta da CHP'li miydi ki" diyenler vardı. Haberi paylaşanlara "CHP'yi yıpratmak istiyorsunuz" diye tepki gösterenler oldu. "Belediyenin CHP'liliğini niye öne çıkartıyorsunuz, art niyetli ve başka amaç güdüyorsunuz" diyenler oldu. Genel çoğunluk da sessiz kaldı.

 

“BİRÇOK ALEVİ İÇİN CHP YOLDAN ULU HALE GELMİŞ”

Şimdi bunu AKP'li bir belediye yapsaydı kıyameti kopartırdık. Bırakın zabıtayı, belediye başkanını doğrudan Tayyip Erdoğan'a saldırırdık. Dürüst olmak gerekir. İki yüzlülük yapıyoruz. Aleviler bu olayda sorgulayıcı aklını kaybetmiştir. CHP'li belediye ne sebep olursa olsun bunu yapamaz. Pirlerimizin resimlerini paçavra gibi yerlere atamaz. Aleviler, Alevi önderleri potansiyel CHP aday adaylığından kurtulmadığı sürece, CHP'li bir kendini bilmez bunu yapma cesaretini kendinde görür. Alevilerin bu tavrı çok üzücü ve çok düşündürücüdür. Bizde bir söz vardır. "Yol cümleden uludur." Maalesef birçok Alevi için CHP yoldan ulu hale gelmiş. Yazık."