Doktorların "Hasta yaşam fonksiyonlarını yüzde 90 kaybetmiştir" şeklindeki raporlarına rağmen, tahliye edilmeyen, 20 yıldır bulunduğu cezaevinde kanser, siroz ve tüberküloz hastalıklarına yakalanan Latif Badur, yaşamını yitirdi.

Cezaevlerinde elverişsiz yaşam koşulları nedeniyle her geçen birçok tutuklu ve hükümlü ölümcül hastalıklara yakalanırken, sorunların çözümü konusunda yapılan başvuru ve çağrılar karşısında kör, sağır ve dilsiz olan yetkililer ile vicdanı sızlamayan toplum bir hükümlüyü daha ölüme gönderdi.

20 yıldır cezaevinde olan ve çeşitli cezaevlerinde kalan Latif Badur, bu süre içerisinde, cezaevinin sağlıksız koşulları nedeniyle önce siroz, ardından tüberküloz (verem) ve son olarak da kanser hastalığına yakalanmıştı.

2,5 ay önce Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi'nden Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne oradan ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne sevk edilen Bodur, dün gece tedavi gördüğü mahkum koğuşunda yaşamını yitirdi.

Otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu'na kaldırılan Badur'un cenazesi, defnedilmek üzere öğlen saatlerinde memleketi Mardin'in Midyat İlçesi'nde doğru yola çıkarılacak.

50 yaşında olan Badur uzun süre tedavi edilmezken, durumunun ağırlaşması üzerine 2.5 ay önce Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi'nden Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Badur buradan da bir ay önce Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne sevk edildi. Hastanenin mahkumlar için ayrılan odasında tedavi edilen ve her gün biraz daha ölüme yaklaşan Badur ihtiyaçlarını karşılayamazken, bir oğlu refakatçi olarak kalıyordu.

Badur'un oğlu Ramazan Badur, 20 yıldır cezaevinde olan babası için Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne yaptıkları tahliye başvurularının sonuçsuz kaldığını kaydetmiş, son olarak İHD Adana Şubesi'ne yardım başvurusunda bulunmuştu.

Ramazan Badur'un, babasının tahliye edilmesi ve son günlerini ailesinin yanında geçirmesi için tüm duyarlı kesimlere yaptığı yardım çağrısı da cevap bulmamıştı.

Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nin Latif Badur ile ilgili hazırladığı ön rapor, Adalet Bakanlığı'na gönderilmişti. Ailenin ve avukatlarının tahliyesi talebi sürekli reddedilen Badur için, ön raporda, şu teşhis konuldu: "Hasta yüzde 90 yaşam fonksiyonlarını kaybetmiştir. Hastanın hastalığın son evresi olan su toplama aşamasına geldiğini bu koşullar altında cezaevi koşullarında yaşamını sürdürmesi mümkün olmamakla birlikte bir an önce tahliye edilmesi gerekmektedir. Hasta bu şartlarda ve koşullarda yaşamını sürdüremez."