Erzurum'un Aşkale ilçesinde işgalden kurtuluşun 98. yılı anıldı. Fakat resmi yetkililerin de katıldığı tören, sergilenen piyesle tam bir ‘nefret suçu etkinliğine’ dönüştü. Bu piyeste Ermenilerin temsil ediliş biçimi nefretin boyutunu sergiledi.

Hükümet Konağı önündeki İstanbul Caddesi'nde düzenlenen törenlere Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Kaymakam Mustafa Hayrettin Çiçek, Merkez Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, Aşkale Belediye Başkanı AK Parti'li Enver Başaran, Cumhuriyet Başsavcısı Yavuz Şahin, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Deniz Işıklar, daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı.

Canlandırılan piyeste önce "Ermenilerden kaçan Türklerin göçünü" temsil eden grup geçti. Ardından ise tören alanının ortasına koydukları masada, meyve suyu doldurdukları şişeleri tavuklar eşliğinde şarap niyetine içen temsili Ermeniler, komutanın çağrısı üzerine Türkler'e yönelik katliam başlattı. Ermenileri sözde temsil eden piyes oyuncuları, suntalardan yapılmış bir cami maketini yaktı, imamı da ezan okurken yakalayıp, meydanda linç etti. Piyeste daha sonra imamı yeniden camiye sokan Aşkalelilerin zihnindeki Ermeniler, sonra da camiyi imamla birlikte yakma sahnesini canlandırdı. Ardından da bir aileye yönelik saldırı düzenleyerek, hamur açan kadın ile kayınpederinin silahla öldürüldüğü bir sahneyi oynadı.

AŞKALE BELEDİYE BAŞKANI’NIN NEFRET SÖZLERİ

Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran, törenlerde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Uzun yılar ecdadımızın komşuluğunu yapan Ermeniler, Rus işgalinden sonra Sovyetler Birliğinin teşvik ve silah desteği ile çeteler kurup topraklarımızda katliamlar yapmışlardır. Tarihi kan ve ihanetle dolu Ermeniler'i bu topraklardan söküp atan şanlı ecdadımızı huzurlarınızda bir kere daha rahmet ve minnetle anıyorum. Bir ihanet şebekesi olan bu Ermenileri çetelerinin bu topraklara ve asil Türk milletine düşmanlığı ve kini hiçbir zaman bitmemiştir. Tarih bilmez, kural tanımaz, hukuk bilmez bu ermeni çeteleri şimdi de PKK terör örgütü ile topraklarımızda bölücülük faaliyetleri yürütmektedir. Rusya ile son yaşadığımız krizde de aşikar bir şekilde gördük ki bu hain çetelerin ve işbirlikçi devletlerin ülkemiz üzerindeki kötü emelleri hiçbir zaman bitmeyecektir."

(Kaynak: CNN Türk)