Deniz Güneş / Demokrat Haber

Almanya’nın Dersim Soykırımı’nı tanıması için bir imza kampanyası yürütülüyor. Kampanya 13 Temmuz’a kadar devam edecek ve o zamana kadar 50.000 imzanın toplanması hedefleniyor.

Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi Yöneticisi Yaşar Kaya’nın verdiği bilgiye göre, “AnerkennungfürDersim-Dersim İçin Tanınma” Girişimi, Almanya Meclisi’nin 1937-38 yıllarında Dersim’de yaşananları soykırım olarak tanıması için bir girişim başlattı.

Dersim Tertelesi’nin Almanya meclisinde tanınması girişimi önemli kurumlar tarafından da desteklenmekte. Girişim, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Avrupa Dersim Dernekleri, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Almanya Gençlik Birliği (BDAJ), Almanya Üniversiteli Öğrenciler Birliği (BDAS), Dersim Gençliği, Arbeitsgruppe Aneerkennung (AGA) ve Gesellschaft für bedrohte Völker (GfbV) tarafından destekleniyor.

ÇOCUKLAR UNUTTU, TORUNLAR HATIRLATTI

Bu girişim Almanya Meclisi resmi sayfasında da yayınlandı. Yazılı ve online olarak imzalar toplanmakta. Girişim adına gençler, kamuoyuna videolu şöyle bir çağrıda bulundular:

“Dersim 1937-38 tanıklarının büyük bir kısmı aramızdan ayrıldılar ama bu Dersim Soykırımı’nın unutulacağı anlamına gelmez. Biz tanıkların tanıklarıyız ve onların sesini sizlere taşıyoruz. Dersim Soykırımının unutulmasına müsaade etmeyelim.”

Gençler yukarıdaki mesaj ile amaçlarını ifade ederken Almanya Meclisinden öz olarak iki şey talep ediyorlar:

1. 1937-38 yıllarında yaşananlar Dersim Alevilerine yönelik bir soykırım olarak tanısın.

2. Almanya’da yaşayan yaklaşık 800.000 Alevi var ve bunlar bu ülkenin vatandaşı ve bir parçasılar. Tarih araştırmacıları, akademisyenler, öğrenciler, pedagoglar vd. için bilgilenebilecekleri materyallerin hazırlanası gerek. Üniversiteler, müzeler, kütüphanelerde vd. Dersim Soykırımı’na yer versin.

“ALMAN KAMUOYU BİLGİ SAHİBİ DEĞİL

Daha önce Düsseldorf ve Berlin Eyalet Parlamentoları’nın Dersim Tertelesi konulu konferanslara ev sahipliği yaptığını hatırlatan Yaşar Kaya, Dersim Soykırımı konusunda dar bir çevre dışta tutulursa Alman kamuoyunun bilgi sahibi olmadığını söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Partilerden SPD, Yeşiller ve Sol Parti konu ile daha yakından ilgileniyorlar ancak onların da ancak azınlıklar, göçmenler ve insan hakları ile ilgili milletvekilleri bilgili. Sağ partiler CDU/CSU ve FDP ise Dersim Soykırımı konusunda henüz bir bilgi sahibi değiller, nasıl tavır takınacakları tahmin edilemiyor.

Almanya, Avrupa Birliğinde ve dünyada önemli ülkelerden biri. eğer Dersim Soykırımını gündemine alıp tartışırsa kuşkusuz bu çok önemli bir gelişme olacaktır. Bu girişim kuşku yok ki Dersim soykırım mücadelesinde yeni bir düzlem yaratmıştır aynı zamanda. Almanya Meclisinin konuştuğu bir konunun diğer AB ülkelerinde de peşi sıra görüşüleceği tahmin etmek zor olmasa gerek, öneli olan yolun açılmasıdır.

Yine Avrupa Parlamentosunun gündemine gelmesi mümkün olacak. Denilebilir ki Almanya’dan başlanmamalıydı, kabulü zor. Doğru zorlukları var ancak 200 bini Dersimli olmak üzere yaklaşık 800.000 Alevinin yaşadığı bir ülke.

Ayrıca Alevilerin en çok sevildiği ülkelerin başında Almanya gelir. Almanya tarih ile yüzleşme konusunda oldukça duyarlı bir ülke ve zengin deneyimlere sahip. Bu yönleri ile bakıldığında Almanya doğru ve bir o kadar da güçlü bir tercih gibi duruyor.

Geçen yıl Ermeni Soykırımını tanıyan Almanya, Türkiye ile bazı sorunlar yaşamış ve ilişkiler giderek daha gergin bir hal almıştı. Ancak Dersim Soykırımını, Ermeni Soykırımından ayıran temel bir etmen var; Ermeni Soykırımı Türkiye tarafından sürekli inkar edilirken, Dersim Tertelesi dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından 23 Kasım 2011 yılında kabul edilmiş ve “özür dilenmişti”.

Türkiye Başbakanının özür dilediği bir soykırım konusunda daha pasif bir tutum takınacağı muhtemeldir."

İmza kampanyasının adresi: epetitionen.bundestag.de/petitionen