Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, AKP'nin 64. Hükümet Programı'nda yer alan, "cemevlerine hukuki statü verilmesi"ne "cemevlerinin caminin alternatifi, başka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi kırmızı çizgimizdir" ifadelerini kullandı.

Hükümetin 'cemevlerine hukuki statü’ verilmesi programını eleştiren Görmez’e Ali Kenanoğlu yanıt verdi.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Kurucu Başkanı, HDP eski milletvekili Ali Kenanoğlu, Görmez’in açıklamalarını değerlendirerek, “Bu açıklamalar yeni değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan beri, hükümetler, Diyanet’in görüşünü alarak Alevi politikası belirliyorlar. Diyanet, ‘Alevilik İslam’ın içinde bir tarikattır. İbadethanesi cami olabilir’ görüşünü başından beri sürdürüyor. Aleviler ise tersini söylüyor. Dinler, inançlar beyan esasına dayalıdır. Bunu tartışmak, reddetmek ne Diyanet’in ne de başka bir kurumun haddine değildir” dedi.

Türkiye’de özgürlükçü bir laiklik anlayışı olmadığı için, Alevi inancının değerlerinin yok sayıldığını söyleyen Kenanoğlu, bu anlayışın Aleviliği ülkede bir sorun haline dönüştürdüğünü de vurguladı. Alevilerin ibadethanesi olan cemevlerinin önünde sonunda ülkede yasal güvenceye kavuşacağını ifade eden Kenanoğlu, şöyle devam etti: “Bizim kırmızı çizgimizi de bu görüşlerdir. Ülkenin bir tarafı kan gölüne dönmüş. Diyanet’in ölcelikli olarak savaşın durdurulması, silahların susturulması konusunda gayret göstermesi gerekir. Ancak sesi çıkmıyor. Diyanet’ten tek isteğimiz, gölge etmesinler başka bir şey istemiyoruz. ”