Malatya’nın Cemal Gürsel mahallesinde yaşayan Alevilerin evlerinin 19-26 Aralık 1978’de yaşanan Maraş Katliamı öncesinde olduğu gibi işaretlenmesine İzmir’deki Alevi örgütlerinin temsilcileri sert tepki gösterdi.

Alevi örgütlerinin temsilcileri yaşananları Maraş Katliamı’nın 39’uncu yıldönümü öncesine denk gelmesinin tesadüf olmadığını aktardı.

Alevi örgütleri olayı provokasyon olarak değerlendirirken, siyasi iktidarın “Kindar ve dindar nesil yetiştireceğiz” söylemlerine dikkat çekti.

Yaşananların ilk olmadığını ifade eden Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şube Eşbaşkanı Hüseyin Ozan, Alevilerin tarihinin sayısız katliamla dolu olduğunu söyledi.

Cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan katliamlar da olduğunu hatırlatan Ozan, Suriye’de yaşanan savaş süreci ile birlikte yeniden Alevilere dönük saldırıların gündeme geldiğini ifade etti.

Bölgede selefi güçlerin sürekli desteklenerek, Türkiye’nin Suriye savaşına dahil edildiğini hatırlatan Ozan, Suriye’de yaşananlar ile birlikte Türkiye’de de Alevilerin radikal kesimlerin hedefi haline getirildiğini söyledi.

Maraş’ta Alevi köyü Terolar’a yapılan mülteci kampına değinen Ozan, yaşananları provokasyon olarak nitelendirdi.

“Türkiye’de ne zaman bir provokasyona ihtiyaç duyulsa Aleviler hedef yapılıyor” diyen Ozan, siyasi iktidarın söylemlerinin benzer saldırıları tetiklediğini söyledi.

Alevilerin toplumsal muhalefetin önemli aktörleri olduğunu kaydeden Ozan, saldırıyı yapanların siyasi iktidar tarafından desteklenen yapılar olduğunu ve bunu üzüntü ile karşıladıklarını söyledi.

Alevilerin katliamlarla birlikte bilinçaltında yaşadıklarının taze olduğunu kaydeden Ozan, “İçeride sürekli bir gerginlik yaratılarak toplum manipüle edilmek isteniyor. Halkımızın dikkatli olması gerekiyor” dedi.

‘DİNDAR KİNDAR NESLİN ALT TÜREVLERİ’

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Coşkun Beğen de, yaşananların saldırı ve provokasyon olduğunu söyledi.

“Türkiye’yi yöneten bir kişi çıkıp ‘Ben dindar, kindar bir nesil yetiştireceğim’ derse, onun alt türevleri de bu tür işlere girişirler” diyen Beğen, “Maraş olaylarının yıldönümüne yakın bir zamanda böyle bir olayla bir şeylerin altını kaşımak istiyorlar” dedi.

Alevilerin zayıf noktalarına saldırıldığını belirten Beğen, “Bu ülkeyi ayrımcılığa, mezhepçiliğe sürükleyen hükümetlerdir. Bu olayın faillerinin kim olduğu da bellidir. Provokasyon olduğu açıktır. Bu ülkenin devleti, polisi, MİT’i var. En ufak bir olayda sorumluyu bulabiliyorlarsa bunu yapanları da bulmaları gerekiyor” diye konuştu.

‘HANGİ ŞARTLARIN OLGUNLAŞMASI İÇİNDİR?’

“Dindar, kindar ve saldırgan çocuklar yine iş başında” diyen Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Genel Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sorumlusu Kemal Yıldız da, Maraş Katliamı'nın 39’uncu yıldönümüne işaret etti.

Alevi mahallelerinde karanlık ellerin kol gezdiğini belirten Yıldız, yaşananların Aleviler için yakın bir tehlike arz ettiğini söyledi.

Maraş Katliamı’nın 12 Eylül Askeri Darbesi’nin şartlarının olgunlaşması için hayata geçirildiğini ifade eden Yıldız, “Bugün de içinde bulunduğumuz siyasi kaostan yeniden toplumsal olayların yaratılarak dindar, kindar ve saldırgan çocuklar devreye sokulmuş ve yine Aleviler hedef seçilmiştir. Bu nedenle bu süreçte Alevilerin yine hedef seçilmesi bizlerde ciddi kaygılar yaratmıştır. Alevilerin hedef seçilmesi acaba hangi şartların olgunlaşmasına yöneliktir” diye sordu. 

Olayın iç yüzünün derhal ortaya çıkarılması gerektiğini kaydeden Yıldız, devletin yurttaşların can güvenliğinden sorumlu olduğunu hatırlattı.

Türkiye’de 2012 yılında da birkaç ilde benzer olayların yaşandığını aktaran Yıldız, Aleviler olarak zulmün ve zalimin karşısında, haklının ve mazlumun yanında olacaklarını belirtti.

Kaynak: MA