Alevi Kültür Dernekleri(AKD) yöneticileri Adana Şubesi'ne, 28 Ocak Perşembe günü, yaşları 18 ile 25 arasında değişen 6 kişilik grup, ellerinde Kur'an–ı Kerim ile derneğin cem salonuna girip, "İslamiyet bu değil. Bu yaptığınızın İslamiyette yeri yok. Kur'an'da böyle bir ibadet şekli yok, imana gelin." diye eylem yaptıktan sonra cem evinden ayrıldı.

Olaydan sonra dernek yöneticileri Adana Emniyet Müdürlüğü'ne gidip şikayette bulundu.

AKD Adana Şube Başkanı Murtaza Moroğlu, baskın görüntülerinin güvenlik kameralarına yansıdığını ifade etti.

 Moroğlu, bu kişilerin ilgili kurumların kimi açıklamalarından cesaret aldıklarını söyledi.

Ülkede inanç özgürlüğünün bulunduğunu ve kimsenin kimsenin inancına karışamayacağını bildiren Moroğlu, "Biz Aleviler cemlerimizde "Allah, Muhammed, Ali'yi" asla dilimizde düşürmeyiz. Bir başkasını ne ilgilendirir.

Her şeye rağmen biz bu ülkede yaşıyoruz. Sünni canlarımızla, tüm dostlarımızla yıllardır kardeşlik duyguları içinde Anadolu toprakları üzerinde yaşamışız. Bunlar bir yerlerden besleniyorlar, gücü oradan alıyorlar. Genel olarak bugüne kadar hiç bir tehdit görmedik. Son zamanlarda bina çevresinde şüpheli gördüğümüz şahısları emniyette şifaen bildirdik." diye konuştu.

CHP MİLLETVEKİLİ ÖZDİŞ, SALDIRIYI TBMM'YE TAŞIDI

Kamuoyunda tepki çeken saldırıyı CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, TBMM gündemine taşıdı. Özdiş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Alevi Kültür Derneği Adana Şubesi 28.01.2016 tarihinde yapılan cemin dağılması sıralarında karanlık zihniyetle yoğrulmuş bir grup genç tarafından sözlü tacize uğramıştır. Ülkede kol gezen terör belası, Türk-Kürt ayrımı yaparak halkı bölmeye çalışan sömürücü zihniyet bu sefer de Alevi – Sünni ayrımı yapmaya çalışmaktadır. Bu ayrıma zaman zaman alet olan devlet kurumları veya siyasi aktörler de ne yazık ki dikkatlerden kaçmamaktadır.

Bu çerçevede; Belli bir kesim tarafından kindar yetiştirilerek, maşa olarak kullanılan bu gençlerin arkasındaki güç kimdir? Yaşanan bu olay hakkında ne düşünüyorsunuz? Her zamanki gibi münferit bir olay diye açıklama yapıp geçiştirecek misiniz? Bir daha bu tarz veya daha kötü sonuçlanabilecek bir olay yaşanmaması için toplumu yatıştırıcı, sakinleştirici bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? Bu tür olaylarda iktidar olarak sizlerin de sorumluluğu olduğunu ne zaman kabul edeceksiniz?" diye sordu.

‘İKTİDAR ÇANAK TUTUYOR’

TBMM Katip Üye CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen ise olayı kınayan bir mesaj yayınladı.

Hadiseyi mezhep çatışmasını amaçlayan çok tehlikeli bir girişim olarak nitelendiren Türkmen, açıklamasında şunları kaydetti: "AKP'nin yıllardır yürüttüğü "zulüm iktidarı" her kesimi bıktırmıştır. İktidarın izlediği en vahim politika ise; insanları ayrıştıran, ötekileştiren ve bunu bilinçli ve sistematik hayata geçiren gergin söylem ve uygulamalarıdır.

Söz konusu yanlış tutum bu ve benzer olayların yaşanmasına maalesef çanak tutmaktadır. Tüm alanlardaki eşitlik ve özgürlük taleplerini yok sayan bu politikalar; etnik, inançsal ve cinsiyet kimlikleri ile yaşamsal ve toplumsal kutuplaşmaları derinleştirmekte, giderek artan şiddeti körüklemektedir. Bu durum; derin duygusal kopuşların yaşanmasına neden olmakta. İnanç özgürlüğüne ve kardeşliğimize yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyorum."

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut ise insanların dini inançlarına, ibadet şekillerine ya da diğer farklılıklarına göre ayrıştırmanın "bölücülük" olduğunu bildirdi. Barut yaptığı açıklamada, AKD Adana Şubesi'nin Cem töreninden çıkan Alevi yurttaşlara yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu aktardı.