Deniz Güneş / Demokrat Haber

Suruç Katliamı'ndan sağ kurtulan yazar Mehmet Lütfü Özdemir, katliamın birinci yılına yaklaşırken hazırladığı “Suruç Katliamı Dosyası”nı internet üzerinden paylaştı. İnternetten indirilerek okunabilecek 191 sayfalık çalışmada Mehmet Lütfü Özdemir kendi tanıklığı üzerinden Suruç katliamının öncesi ve sonrasını anlatıyor.

Hayatını kaybedenlerin hikayeleriyle katliama tanık olanların ifadelerinin de yer aldığı dosyada çeşitli rapor ve fotoğraflara da yer veriliyor.

33 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

SGDF'nin (Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu) 19-24 Temmuz 2015 tarihleri arasında Kobani'de, “Beraber Savunduk, Beraber İnşa Ediyoruz” şiarıyla gerçekleştirmek istediği 'inşa kampanyası' çerçevesinde SGDF üyeleri, Anarşistler, siyasi parti temsilcileri ve yaşam hakkı savunucuları 19 Temmuz 2015 tarihinde yola çıkmıştı. Grup, 20 Temmuz 2015 günü öğle vaktinde Suruç'taki Amara Kültür Merkezi'nde IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıya uğramış, 33 kişi hayatını kaybederken yüzden fazla kişi de yaralanmıştı.

“BU YOLCULUKTA OLMAM GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORDUM”

O süreçte yaşananları “Suruç Katliamı Dosyası”nda biraraya getiren Mehmet Lütfü Özdemir yola çıkış amacını şöyle anlatıyor:

"Kobani’de zeytin fidanlığı, kütüphane ve çocuk oyun alanları kurulacaktı. Birçok insan yerinde oturup olan biteni sessizce izlerken, sembolik de olsa gitmenin kendisini erdemli buluyordum. Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) yeniden inşa çalışmalarında yer almak için Kobani'ye doğru yola çıkıyordu ve bu yolculukta olmam gerektiğini düşünüyordum. “Beraber savunduk, beraber inşa ediyoruz” şiarıyla haftalardır dört bir yanda kampanya çalışmalarını sürdüren SGDF üyeleri İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve daha birçok ilden Suruç'ta buluşmak üzere yola çıkıyordu, ben de orada olmak istiyordum ve elimden geldiği ölçüde çalışmalarda yer almalıydım".

Dosyada, Suruç Katliamı'ndan sonra yaşananlar ülke gündemine paralel bir biçimde anlatılıyor. Katliam öncesinde SGDF’nin yürüttüğü inşa kampanyası ile ilgili bilgilere, yolculuğun özetine, katliam öncesi, katliam anı ve sonrasında yaşananlara yer veriliyor.

Özdemir, "Suruç'ta yaşadığımız o dehşet anlarını ve sonrasında yaşadıklarımızı elimden geldiğince aktarmaya çalıştım. Suruç şehitlerimiz hakkında elimde olan bilgi ve fotoğrafları paylaşıyorum. Onları anlatmak için ne kadar kitap yazılsa, film ve belgesel yapılsa azdır. Suruç’ta katledilen yoldaşlarımın her birinin tek tek hikayesini yazmak inşa'Allah bir gün birilerine nasip olur" diyor.

Suruç Katliamı Dosyası'na buradan ulaşabilirsiniz:

https://drive.google.com/file/d/0B2gkLgz7Df17NkU1YW1ETXZwLWc/view