Araştırmacılar, Doğu Antarktika platosunda kar araçlarıyla gerçekleştirdikleri aramalarda son yılların en büyük meteroit (atmosfere giren meteorun yere düşen parçası) kalıntısını buldu.

Gök cismi üzerinde yapılan ilk araştırmalar, meteroidin Dünya’dan en fazla bulunan türden, sıradan bir çakıllı göktaşı olduğunu gösterdi.

Araştırma ekibinde yer alan Belçika’nın Libre de Bruxelles Üniversitesi’nden jeolog Vinciane Debaille, ‘Meteroidin Doğu Antarktika’da son 25 yılda bulunan en büyük gök cismi olduğun’ ifade etti.

Debaille, “Bu çok istisnai bir durum. Dünya üzerinde bu tür bir meteroit bulmamız, kozmik cismin ait olduğu meteorun çok daha büyük olduğunu gösteriyor” dedi.

Rus bilim insanları, 15 Şubat sabahı Çelyabinsk üzerinde patlayan yaklaşık 17 metre genişliğindeki meteorunda çakıllı göktaşı sınıfına girdiğini belirtmişti.

40 GÜNDE 75 KİLO

Space.com’un haberine göre, bilim insanları Dünya’nın geçmişindeki izleri araştırmalarında yardımcı olmaları için her yıl Güney Kutbu’nda meteroit araması yapıyor. Antarktika’nın kar ve buz örtüsü altında korunan gök cisimleri, kuru iklim sayesinde sahip oldukları mineralleri de saklıyor.

Uluslararası araştırma ekibi, kar araçlarıyla dolandıkları Antarktika düzlüklerinde 40 gün içinde 425 meteroit buldu. Gök cisimlerinin ağırlığının toplamda 75 kilo olduğu belirtildi.

Debaille, bulunan meteroitlerden bir tanesinin Mars, bir tanesinin de Asteroit Kuşağı’nın en büyük ikinci asteroidi Vesta’dan gelmiş olabileceğini ifade etti.

Aramamalar, Uluslararası Kutup Derneği’nin Prenses Elisabeth İstasyonu’nun 140 km güneyinde kalan Nansen Buz Alanı’nda gerçekleştirildi. ABD, Antarktika’nın diğer ucunda kalan McMurda İstasyonu’nda meteroit aramak için bu yıl kıtaya bilim insanı gönderen bir diğer ülke. (ntvmsnbc)