Hollanda'da dünyanın ilk sentetik eti üretildi. Kök hücreden elde edilen sığır etinden yapılmış ilk hamburgerin sonbaharda hazır olacağı belirtildi

Hollanda'daki Maastricht Üniversitesi'nde, büyükbaş hayvanların kök hücrelerinin kullanılması sonucu laboratuvar ortamında dünyanın ilk sentetik eti üretildi.

Halen deney aşamasında olan bu gelişmenin, dünyada hayvancılık ve beslenmede çığır açabileceği; çevreye de sayısız yararı olabileceği belirtildi.

Projenin başında bulunan Profesör Dr. Mark Post, Amerikan bilim geliştirme vakfının hafta sonunda yıllık konferansının düzenlendiği Vancouver kentinde yaptığı açıklamada, hamburgerin ekim ayında hazır olmasını beklediklerini söyledi.

Post, dana cenini serumunda geliştirilmiş sığır iskeleti kas hücrelerini kullandı. Dört aşamalı bir teknik kullanan Post, ilk olarak et suyunda bekleterek bu hücrelerin çoğalmasını sağladı. Çiğ yumurta kıvamına gelen dokular, laboratuvar ortamında defalarca esnetildi. Çalışmasının sonunda ürettiği 3 bin parça eti kıyma haline getiren Post, yine laboratuvarda geliştirilmiş hayvan yağı kullanarak sentetik bir hamburger eti elde etmeyi başardı. Projeyi 6 yıl önce başlatan Post, üretilen dokuların, tadı, kokusu ve görünümüyle orijinallerinden hiçbir farkı olmadığını söyledi. Ekim ayında dünyaca ünlü şef Heston Blumenthal tarafından pişirilecek eti, ilk olarak hangi ünlünün tadacağına ise henüz karar verilmedi.

DAHA AZ HAYVAN ÖLECEK

Bu ilk "deneysel" hamburgerin maliyetinin 250 bin euro (577 bin lira) olduğunu belirten Post, ikincisinin maliyetinin ise 200 bin euro (462 bin lira) olmasının planlandığını belirtti.

Projenin kimliğinin gizli kalmasını isteyen zengin bir bağışçı tarafından finanse edildiğini Post, bu kişinin "etleri için kesilen çiftlik hayvanlarının sayısının düşürülmesi ve böylece hayvancılıktan kaynaklanan sera etkisi yaratan gazların salımının azaltılmasını" istediğini açıkladı.

Mark Post, talebi karşılamak için 2050'ye kadar et üretiminin iki katına çıkmasının beklendiğini ve tarım arazilerinin yüzde 70'inin seferber edilmiş olduğunu söyledi. Proje sayesinde artık daha az hayvanın öldürüleceğini söyleyen Post, dünyanın artan et ihtiyacının da daha kolay karşılanacağını vurguladı. Kök hücrelerin çoğalma yeteneği sayesinde tek bir inekten alınan kök hücrelerle geleneksel yöntemlere kıyasla bir milyon kat daha fazla hamburger eti elde edilebiliyor. Ayrıca kök hücreleri kullanılacak hayvanların vücutlarındaki "faydalı yağları artırarak" daha sağlıklı etler elde edileceğini söyleyen bakteri riskinin de azalacağını ifade etti.

Post, bu teknikle hayvanın tüm etinin üretilebileceğini ve gelecek 10 ila 20 yıl içinde de bu tür etin büyük ölçeklerde üretiminin yapılacağı ümidini taşıdığını belirtti. (Sabah)