İzmir Kemalpaşa'da bir firmanın yapmayı planladığı depo yatırımından önce bölgenin 3. derece sit alanı olması dolayısıyla sondaj kazısı yapıldı.

 

Bölgede çok yoğun arkeolojik emarelere rastlanması üzerine, İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından öncelikle kurtarma kazısı başlatıldı. Bu kazılarda ortaya çıkartılan eserler doğrultusunda da 1 Ekim'den itibaren bilimsel kazı çalışmasına geçildi.

 

Kazılarda Milattan Sonra 4. yüzyıla ait kültür katmanının çıkartıldığını belirtti.

 

GEÇ ROMA YA DA BİZANS DÖNEMİNDEN KALMA KENT

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, çıkarılan katmanla ilgili olarak, "Geç Roma ya da Bizans dönemine denk düşen kentte, 550 metrekarelik bir villa kompleksine ulaşıldığını ve villada 105 santimetre yüksekliğinde duvar yapılar ile su kanalları ve 11 odanın yer aldığı" açıklaması yaptı.

 

DEĞERLİ MOZAİKLERE RASTLANDI

Villadaki odalardan 6'sında çok değerli mozaiklere rastlandığını bildiren Süslü, şunları kaydetti:

“Mozaikler, günümüzde göremeyeceğiniz hayvan ve bitki türleri ile bezeli. Anadolu Parsı'ndan, Anadolu Kaplanı'na, keklikten tavşana kadar çeşitli hayvan türlerini işlemişler. Renk olarak da tamamen doğal taşlarla bezenmiş. Kırmızı, mavi ve yeşilin birçok tonuna rastlayabiliyorsunuz. Bölgede çok zengin bir arkeolojik yapılaşma var.''

 

Murat Süslü, İzmir ve çevresinde Batı'nın Zeugması olarak nitelendirilecek tarihi bir yapılanma olduğunu belirterek, bu noktada en üzücü şeyin ise kaçak kazılar olduğunu ifade etti. (TRT)