Evren Demirdaş / Demokrat Haber Elazığ
 
Elazığ'da bulunan Tarihi Harput Kalesi’nin duvarlarına yazılan yazılar tepki çekiyor.
 
Uzun süredir duran yazılara yetkililer kayıtsız.
 
Yapılan tanıtımlarla yerli turist sayısı her geçen yıl artan Harput Kalesi'nde misafirlerin çok sık ziyaret ettiği tarihi yapılar bilinçsizce kirletiliyor.


 
Kalede bulunan duvarlara yazılan yazıların çirkin bir görüntü oluşturduğunu ifade eden bir vatandaş ''Elazığ için önemli bir yere sahip olan bu tarihi yapı ne yazık ki sahipsiz. Bu eserin mutlaka korunması gerekir. Kale duvarlarına yazılan bu yazılar, bu eserde geri dönüşü olmayan hasarlar oluşturur. Yetkililerin bir an önce bu tarihi yapıyı bu tür çirkin saldırılardan korunması için önlemler alması gerekiyor" diyor.


 
HARPUT KALESİ

Harput Kalesi (Süt Kalesi), Urartular tarafından dikdörtgen bir plan üzerine kurularak yapılmış olan mimari yapıdır. Şu anki Elazığ il sınırları içerisindeki tarihi Harput Mahallesinde bulunmaktadır. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Rivayete göre yapımında kullanılan harca su yerine süt eklenmiştir bu nedenle "Süt Kalesi" olarak da adlandırılır. Yine bir rivayete göre, Süt Kalesi harcında su yerine süt kullanılma sebebi dönemde yaşanan su kıtlığı olduğu söylenir.

Kale, M.Ö. 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından inşa edilmiştir. M.Ö. 6.yüzyıldan itibaren Pers hakimiyeti altına girmiştir. M.Ö. 1. yy ile M.S. 11. yy arasında Part, Roma, Sasani, Bizans ve Abbasiler ve 11. yüzyılın sonuna kadar Bizans hakimiyeti altında devam etmiştir.

1085 yılında Çubukoğulları, 1112 yılında Artukoğulları, 1234 yılında Selçukluların egemenliği altında kalmıştır. Kale, Artuklu Beyi Belek Gazi'nin ve Selçuklu Beyi Alaeddin Keykubad'ın hükumet merkezi olmuş, 1366 yılında Dulkadiroğulları ve Akkoyunlu Devletleri arasında mücadelelerden dolayı sık sık hakimiyet değişikliği yaşanmıştır.

Kale 1465 yılında Akkoyunlu hükümdarı Hasan Bahadır Han tarafından ele geçirilerek Akkoyunlu idaresine alınmıştır. Harput Bölgesi ve Kalesi 1515 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresine alınmıştır.