Sultan KILIÇ / Malatya / DEMOKRAT HABER

Malatya’nın Battalgazi (Eskimalatya) ilçesi, her karış toprağında geçmiş medeniyetlerin ayak izlerini taşıyor. Karahan Mahallesi’nde bulunan ve bulunduğu mevkiye adını veren Kırkkardeşler Mezarlığı’nda arkeoloji çalışmaları başlatıldı.

Kazı Başkanlığını Çankırı Üniversitesinden Prof. Dr. Halit Çal’ın yaptığı kazıya, Gazi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Filiz Canyurt, Fırat Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İsmail Aytaç; KUDEB görevlisi, Sanat Tarihçileri Kadir Atıcı, Alev Oktay katılıyor. Gazi Üniversitesinden 4 öğrenci kazılara iştirak ediyor.

Battalgazi’nin, şehit düşen kırk silah arkadaşına ait olduğuna inanılan “Kırkkardeşler Şehitliği”nde kazı çalışmaları yoğun bir şekilde sürüyor.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: “İlçemizdeki tüm tarihi eserler birer birer onarım gördü; ancak toprak altında daha nice tarihi eser var. Bunlardan biri “Kırkkardeşler Mezarlığı”dır. Selçuklu ve Osmanlı dönemi yapı taşlarıyla donatılmış, desenli, bitkisel motifli mezar taşlarıyla muhteşem bir eser. Burada rivayete göre Battalgazi’nin kırk silah arkadaşı şehit düşmüş. İnanç turizminde oldukça çok ziyaretçisi olan ve adaklar adanan bir yer.

Alanı, takriben 100 metrekare olan bu alanda Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çeşitli mezar taşlarına rastlanmakta. Uzun yıllar el atılmamış haldeydi. Arkeoloji ekibimiz mezar taşlarındaki yazı örneklerini inceleyerek projelendirecek. Temizlik aşamasından geçtikten sonra, mezar seviyesine kadar inceleme kazısı devam edecek. Projelendirilerek tamamlanacak ve mezarlar yeni baştan yerli yerine konacaktır.” şeklinde konuştu.