45 yıl boyunca patrikhanenin tapusunu almak için mücadele ettiği iki asırlık Rum Yetimhanesi, bu kez Yunanistan'daki ekonomik krize takıldı. Yıllarca kaderine terk edilen Avrupa'nın en büyük ahşap binasının restorasyonu için patrikhane sponsor arıyor.

 

Akşam Gazetesi'nden Bülent Şanlıkan'ın haberine göre, Büyükada sırtlarında görkemli görüntüsüyle tüm güçlüklere rağmen ayakta duran 200 yıllık Rum Yetimhanesi, yıllar sonra sahibine kavuştu ama bu kez ekonomik krize karşı ayakta durmaya çalışıyor. 1964 yılında boşaltılan tarihi bina için Fener Rum Patrikhanesi hukuk mücadelesine girişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2010 yılında binanın tapusunun patrikhaneye teslim edilmesine karar verdi. 45 yıllık mücadele sonucu patrikhane, binanın tapusunu teslim aldı. AİHM aynı kararında Türkiye'nin toplam 26 bin Euro tazminat ödemesine de hükmetmişti.

 

Patrikhane tapuyu aldıktan sonra binayı 'Dinlerarası diyalog ve dini odaklı bir ekoloji merkezi' haline dönüştürülmeyi öngördü. Merkezde, İslam, Hıristiyanlık ve Musevi din adamlarının çalışması planlandı. Restorasyon için yaklaşık 50 milyon dolarlık bütçe çıkarıldı. Ancak aradan geçen yaklaşık iki yıllık süre içinde tarihi binaya tek bir çivi bile çakılamadı. Patrikhane, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Yunanistan 'dan ekonomik destek alamadı. Gereken kaynak bulunamadı. Bunun üzerine sponsor arayışına girdi. Patrikhane yetkilileri sponsor arayışını doğrularken açıklama için detayların kesinleşmesini beklediklerini söyledi.

 

DİYANET YARDIM EDECEK Mİ?

Radikal Gazetesi'nden Ömer Şahin'in haberine göre diyanet işleri başkanı Mehmet Görmez yarın patrikhaneyi ziyaret edecek.

 

Patrik Bartholomeos ile öğle yemeği yiyecek olan Görmez, Cumhuriyet tarihinde Patrikhane’yi ziyaret eden ilk Diyanet İşleri Başkanı olacak. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e ziyaret sırasında bir başkan yardımcısı ile İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran eşlik edecek. Görmez, Patrikhane’nin girişinde Patrik Bartholomeos tarafından karşılanacak; ikili daha sonra balkondan basına poz verecek. Patrikhane’yi gezecek ve öğle yemeği yiyecek Görmez’in çıkışta önemli açıklamalar yapması bekleniyor.

 

Görmez- Bartholomeos görüşmesinde, Patrikhane’nin din adamı yetiştirememe sorununun, bu çerçevede Heybeliada Ruhban Okulu’nun durumunun da gündeme gelmesinin beklendiği kaydedildi. Görmez daha önce de, bir cemevini ziyaret ederek tarihe “cemevi ziyaret eden ilk Diyanet İşleri Başkanı” olarak geçmişti.

 

Bakalım devletten tek başına büyük oranda kaynak alan Diyanet İşleri Başkanı Rum Yetimhanesi’nin restore çalışmaları için destek olmayı aklına getirebilecek mi?