Zeynep Kuray -ANF

İstanbul - Avukat Erdal Doğan, ‘Dersim soykırımı’nı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürmek için hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Doğan, ‘Dersim soykırımı’nı sadece UCM’ye değil Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu’na da taşıyacaklarını söyledi.

ANF’ye konuşan Av. Erdal Doğan, 24 Kasım 2010 tarihinde Berlin'de yapılan Dersim Konferansı’nda, 1937-38’de Dersim’de yaşanan soykırımın Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taşınması için karar alındığını hatırlattı. Karar doğrultusunda UCM’ye başvuru için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve savcı Luis Moreno-Ocampo'dan randevu beklediklerini belirten Doğan, Türkiye’nin UCM’yi tanımamasının başvuru önünde engel oluşturmadığını söyledi.

Doğan, başvuru dilekçesinde UCM’nin Ruanda kararı ve Roma Statüsü’nün 6. ve 7. maddelerindeki “soykırım” ve “kültürel soykırım” kararlarını dayanak göstereceklerini ifade etti.

Doğan, UCM’ye başvuruyla yetinmeyeceklerini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yetkilileri ve Avrupa Parlamentosu dönem başkanıyla da görüşerek, Dersim soykırımının gündeme alınmasını isteyeceklerini bildirdi.

Türkiye’nin dünyadan izole edilmiş bir ülke ve devlet olmadığına dikkat çeken Doğan, BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa Parlamentosuna yapılacak başvuruların Dersim soykırımıyla sınırlı olmayacağı bilgisini verdi.

Doğan, başvurularında, 1990’lı yıllarda köylerin yakılması, bölgedeki mayınlı arazilerin temizlenmemesi, barajlarla doğa, kültür ve inanç miraslarının tahrip edilmesi, güvenlik adı altında ormanların yakılması, anadilde eğitim yapılamaması, Alevi kültürünün bir inanç sistemi olarak yaşatılamaması, kutsal yerlerin sular altında bırakılması ve 1937-38 ile1990’lı yıllarda zorla boşaltılmış olan köylere hala geri dönülememesi, toplu mezarlar, faili meçhul cinayetler ve tazminatların ödenmemesi konularını da gündeme getireceklerini söyledi.

Bu başvurularda en az hukukçular kadar, demokratik toplum örgütleri ve aydınların desteklerinin de çok önemli olduğunu belirten Doğan, bu sürecin hızlanması ve sonuç alınması için söz konusu kuruluşların ve kişilerin sunacakları katkıların önemli olduğunu vurguladı.

“DERSİM SOYKIRIMINDA CHP KADAR AKP DE SORUMLU”

Doğan, AKP ve CHP’nin Dersim soykırımını siyasi malzeme yapmalarını da eleştirerek, “Soykırım halen devam ediyorsa ve bu konuda gerekli önlemler alınmıyor ve zararlar karşılanmamaya devam ediliyorsa öncelikle AKP hükümetinin bunu siyasi bir rövanş haline getirmesi ayrı bir vahşet konusudur. Aynı şekilde 1937-38 soykırımını gerçekleştiren CHP’nin de bugün, bu konuyu kendi içinde siyasi bir polemik ve siyasi çekişme konusu yapması en az o dönem yaşanan inkar ve imha kadar çirkinliktir ve bu kabul edilemez” dedi.

1937-38’de devletin üst kademelerinde yer alan ve kararlarda imzası olan Mustafa Kemal, İsmet İnönü, Celal Bayar, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Şükrü Kaya, Abdullah Alpdoğan başta olmak üzere dönemin yöneticilerinin soykırımdan sorumlu olduklarını kaydeden Doğan, asimilasyon ve kültürel soykırımı devam ettiren AKP’nin de CHP kadar soykırımdan sorumlu olduğunu vurguladı.