Genç bir kadına ait mezarda, 1789 insan kemiği bulundu. Meksika'nın başkenti Meksiko'daki Aztek uygarlığına ait Büyük Tapınak'ta (Templo Mayor) şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş bir mezar odası bulundu.

Azteklerin başkentindeki en kutsal yer olan Büyük Tapınak'ın bir kenarında yer alan "Kutsal Ağacın" kalıntılarının yakınlarında, yerin 5 metre altında bulunan mezar odasında 1789 insan kemiği yığınıyla çevrelenmiş genç bir kadının iskeleti yer alıyor.
Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü, Azteklerin üst sınıf üyelerinin öteki dünyaya yolculuğuna eşlik edecek refakatçiler bulmak için kitlesel kurban törenleri düzenlemediğini ve kemikleri tekrar gömme gelenekleri olmadığına dikkati çekerek, mezarın eşsiz nitelikte olduğunu belirtti.
Florida Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Susan Gillespie, mezarı Aztek kültüründe benzeri olmayan bir örnek olarak niteledi. Mayaların üst sınıf üyeleriyle birlikte kurban edilmiş kişileri de gömdüğünü ifade eden Gillespie, bu kişilerin bir bütün olarak gömüldüğünü, Aztek mezarında ise farklı insanların farklı kısımlarından yüzlerce kemik bulunduğunu kaydetti.
Gillespie, diğer Kolomb-öncesi uygarlıklardan farklı olarak Azteklerin, 1325 ve İspanyolların 1521'deki istilasına kadar olan süreçte üst sınıf üyelerinin cenazelerini gömmek yerine yaktıklarına işaret etti. Mezardan çıkarılan kemikleri inceleyen arkeologlar, bazı göğüs kemikleri ile omurlarda kalp çıkarma ayinindekileri anımsatan kesik izlerinin bulunduğunu, ancak kurbanların bir bütün olarak değilde parçalanarak mezara yerleştirildiğini söyledi. 

Arkeologlar, kemik yığınlarından birinde 7 yetişkin ile 3 çocuğa ait kafataslarının, diğerinde uyluk kemiği gibi uzun kemiklerin, bir başkasında ise kaburga kemiklerinin yer aldığını belirtti. Kazıda görev alan antropolog Perla Ruiz, Kolomb-öncesi uygarlıklardan bazılarının atalarına taptığı için başka mezarlardan çıkardıkları kemikleri yeniden gömdüklerine işaret etti, ancak Azteklerin atalarına değil, Güneş Tanrısı'na tapındığına dikkati çekti.
Mezarın, 1481-1486 yıllarına ait olduğu sanılıyor. Mezarın yakınlarındaki kutsal ağaç da arkeoloji dünyasında büyük merak uyandırdı. Küçük yuvarlak bir platforma yerleştirilen meşe ağacı kütüğünün, neyi simgelediği henüz çözülemedi.
Azteklerin, diğer Kolomb-öncesi uygarlıklar gibi tinsel öneme sahip olduğunu düşündükleri ağaçları kutsal kabul ettiği biliniyor, ancak kütüğün törensel anlamı şimdilik gizemini koruyor. (Cnn Türk)