Taraftarların fişlemeyi stadyumlara taşıyacağı gerekçesiyle karşı çıktığı e-bilet uygulaması Passolig’in iptali için mücadele yürüten Taraftar Hakları Derneği, 25’inci dönem miletvekili adaylarına 6222 sayılı sporda şiddeti önleme yasası ve Passolig’in kaldırılması çağrısında bulundu.

TOPU TACA ATMAKTAN VAZGEÇİ

taraftarhaklari.org sitesinde yer alan açıklamada, “Ülkemizdeki taraftarlar olarak artan oranda ‘baskı, yasak ve ceza’ üçlüsü ile kuşatılmış durumdayız” denilirken, Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Yasası olarak bilinen 6222 sayılı yasanın kolluk güçlerine ‘keyfi yasak’ imkanı tanıdığı vurgulandı.

Deplasman yasağının uygulandığı bir dönemde son olarak Fenerbahçe kafilesine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıyı hatırlatan Tarafatar Hakları Derneği, “Hal böyleyken, topu taca atmaktan ve kalıcı çözümler için sorumluluktan kaçmaktan artık vazgeçilmelidir” dedi.

TRİBÜNLERİN KRİMİNALİZE EDİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ

Tribünlerdeki şiddetin, toplumsal yaşamda her alanda hemen ger gün karşılaşılan sözlü ve fiziki şiddetin sadece haftada bir ortaya çıkan bölümü olduğu savunulan açıklama şöyle devam etti: “Ailede, sokakta, okulda, işyerinde sözlü ve fiziki şiddetin hepimizi kuşattığı bir toplumda yaşıyoruz. Kadına yönelik şiddetin, çocuk ölümlerinin sıradanlaştığı, devlet güçlerince uygulanan şiddetin sistematik hale geldiği ülkemizde, futbol teröristleri adlandırmasıyla tribünlerin ve taraftarların hedef tahtasına oturtulmasını, kriminalize edilmesini asla kabul etmiyoruz.”

TARAFTAR SAYISI YARI YARIYA AZALDI

Açıklamada, sporda şiddet sorununun nedenlerini tribünün içinde değil, dışında aramak gerektiği vurgulanırken, “Ülke gerçeklikleri ortadayken ülkemiz insanlarının hâlâ futbol terörü kavramıyla manipüle edilmek istenmesinin ve çözüm olarak ‘Passolig’in devreye sokulmasının sebebini de çok iyi bilmekteyiz” denildi.

Çalık Grubu’na ait Aktifbank’ın Passolig sayesinde 1 milyonun üzerinde banka/kredi kartı satışı yapıldığı hatırlatılan açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre stadyumlarda maç izleyen taraftar sayısının yarı yarıya azaldığına dikat çekildi.

ŞİDDETİN ÇÖZÜMÜ BANKA KARTI PAZARLAMAK DEĞİL

“Sporda şiddetin çözümü bir banka kartını pazarlamak, o kartı almaya mecbur bırakılan taraftarlara cezalar yağdırmak, tribünlere yönelik yasak ve engellerle baskı kurmak değildir” diyen dernek, çözümün daha fazla baskı ve yasaklama değil, daha fazla özgürlük ve demokrasi olduğunu savundu.

TARAFTARLARIN TALEPLERİ

Taraftarların maruz kaldığı ve kalacağı her türlü hak ihlali ve kısıtlamaya karşı omuz omuza mücadele içerisinde olduğunu duyuran Taraftar Hakları Derneği, taleplerini şöyle sıraladı:

* Tribün ve taraftar kültürünü yok etmeyi amaçlayan 6222 sayılı yasa ve bu yasayla ilgili yönetmelikler, uygulamalar kaldırılmalı, yerine şehirlerde taraftarların ve konuyla ilgili söz sahibi olan tüm paydaşların da katılımlarıyla gerçekleştirilecek çalıştaylar yapılmalıdır. Bunu izleyen süreçte yapılacak ulusal bir sempozyumun sonucunda belirlenecek yeni düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

* Kulüp yönetimleri ve İl-İlçe Spor Güvenlik Kurulları başta olmak üzere, taraftarları ilgilendiren konularla ilgili kararların alındığı kurullar ve yapılarda taraftarların temsilcilerine söz ve karar hakkı verilmelidir.

* Taraftarların demokratik ve bağımsız örgütlülüklerinin güçlendirilmesine yönelik destekler sağlanmalıdır.

* Taraftardan sorumlu yönetici kavramı yerine, taraftar derneği temsilcilerinin kulüp yönetimlerinde yer almalarının önü açılmalıdır.

* Taraftar Dernekleri tarafından, belirlenecek esaslar çerçevesinde seçilecek taraftar temsilcisinin; kulüp-taraftar-güvenlik üçgeninde profesyonelce çalışma yürütmesine yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.

* Irkçı söylem, nefret söylemi, küfür ve hakaret içerenlerin dışında pankart yasaklarına son verilmelidir.

* Deplasman yasağı uygulamasına son verilmelidir.

* Stadlarda polis bulundurulmamalıdır.

* Kimyasal silah özelliğinde olan biber gazı kullanımı yasaklanmalıdır.

* Taraftarların fişlenmesi anlamına gelen ve ülkemiz futbol kültürü bakımından ciddi boyutlarda yeni sorunlar ortaya çıkartan ve telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratan E-bilet / Passolig uygulaması İVEDİLİKLE sonlandırılmalıdır.

VEKİL ADAYLARINA ÇAĞRI

Dernek, TBMM 25’nci dönem milletvekili adaylarını da, paylaşılan bu görüş ve talepler çerçevesinde milyonlarca taraftarı ilgilendiren bu konularda taahhütte bulunmaya çağırdı. (Viva Spor)