Türkiye'de ilk kez 25 otizmli çocuk Beşiktaş maçında seremoniye katılarak otizmli çocukların eğitim hakkına dikkat çekti.

Türkiye'de ilk kez bu akşam yapılan Beşiktaş Kayserispor maçı seromomisinde otizmli çocuklar da yer aldı.

Otizmli çocukların eğitim hakkına duyarlılığı arttırmak için 25 "bireye uygun özel eğitim" almış otizmli çocuk Beşiktaşlı futbolcuların yanında sahaya çıktı. Ve "Otizm'de çözüm bireye uygun sürekli eğitimdir" pankartı taşıdı.

Organizasyon Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği'nin (EHDD) girişimiyle Beşiktaş Kulubü, Türk Futbol Federasyonu (TFF) ve FIFA'nın ortaklığında gerçekleşti.

Otizmli çocukların imzalı formaları Beşiktaş kulübü tarafından karşılandı. Aileleri de tribünde çocukların öğretmenleriyle birlikte ücretsiz maçı izledi.

‘BİREYE UYGUN EĞİTİM OLMALI’

bianet'e konuşan EHDD Başkanı Adem Kuyumcu, seremoniye katılacak çocuklar için güvenlik nedeniyle, "boy, kilo, yaşa zihinsel engelli olmaması" gibi kriterler olduğunu ancak FİFA ve TFF ile yapılan yoğun görüşmeler sayesinde bu kuralların otizmli çocuklar için bir kenara bırakıldığını söyledi.


"Otizmli çocukların şu anda olduğu gibi standart değil bireye uygun özel eğitim almaları gerekiyor. Ve bu sürekli hale getirilmeli. Ancak şu anda otizmli çocuklar için devletin sağladığı tüm eğitim sistemleri niteliksiz, yetersiz ve sürekliliği yok."

‘YAŞAM LİDERİ DE VAR’

Sahaya çıkan çocuklardan Furkan Berk Polat'ın annesi Çimen Polat, çok heyecanlı olduğunu bu organizasyonun toplumda bir farkındalık yaratmasını ümit ettiğini söyledi.

10 yaşındaki Furkan, İstanbul'da kaynaştırma eğitimi alıyor ancak bir yandan da ailenin masraflarını karşıladığı yaşam lideri var.

"Öncelikle bu destekleri için Beşiktaş Kulübü ve derneğimize çok teşekkür etmek istiyorum. Bu organizasyonun toplumda otizm konusunda, özellikle eğitim hakkımız için bir fakındalık yaratmasını umuyoruz. Furkan kaynaştırma okuluna gidiyor ancak bu yetersiz. Devletin bize bu konuda desteği yok. O yüzden kendi imkanlarımızı zorlayarak, başka ihtiyaçlarımızdan kısarak ona yaşam lideri de sağladık. Bu sayede gelişimi daha çabuk ilerliyor."

HAFTADA İKİ SAAT EĞİTİM

Tohum Otizm Vakfı’nın verilerine göre Türkiye’de 863 bin otizmli birey olduğu tahmin ediliyor.  0-18 yaş 285 bin, ilk ve ortaöğretim çağında ise 230 bin çocuk olduğu öngörülüyor.

Türkiye'de 3-14 yaş arasındaki otizmli çocuklar devletin parasını karşıladığı özel rehabilitasyon merkezlerinde hafta iki saat eğitim alabiliyor. Ancak yaşıtları haftada 30 saat eğitim alırken, daha çok eğitime gereksinimi olan otizmli çocuklar için bu iki saat çok yetersiz.


Çocukların bir bölümü ilkokul çağına geldiğinde durumlarına göre yaşıtlarıyla kaynaştırma eğitimi alabiliyor. Ya da okullardaki zihinsel ve otizmli çocuklar için açılan "özel alt sınıflar"da okuyabiliyor. Ancak lise çağındaki çocuklar için meslek edindirmeye yönelik "Özel Eğitim İş Uygulama" okulları dışında başka bir seçenek yok. Bunun dışında otizmli çocuklar için sayıları çok az olan bireye uygun eğitim veren özel merkezler mevcut.

Bianet / Nilay Vardar