Uğur Vardan Radikal'de futbolda son yaşanan ırkçılığı yazdı:


ANALİZ

 

Bu topraklarda her yerden beslenen ‘Nefret söylemi’, artık kendisini saran diğer kabuklardan kurtulup bizatihi ‘ırkçılık’ tanımıyla birebir örtüşür bir hal almış durumda. Malum bizde nefret ve tahammülsüzlüğün, artı savaş dilinin en çok kullanıldığı alan futbol... Basını, yöneticisi ve taraftarıyla bu dil, öyle bir içselleştirilmiş, öyle bir sıradanlaştırılmış durumda ki... Bu ortamda da söylenen her şey, yapılan her espri olağan bir biçimde ele alınıyor ve de geçiştiriliyor.
Meselenin ırkçılık ayağında ise en temel argüman “Bizde yoktur”un ötesine geçemiyor. Çünkü mesela bunca yıl liglerde Diyarbakırspor’a yönelik hemen her maç ‘PKK dışarı’ diye ırkçılık addedilmiyor. Bu, vatandaşın temel hissiyatının tezahürü olarak görülüyor ve her sorun gibi halının altına süpürülüyor. Ama bu haftaki Beşiktaş-Galatasaray maçında konuk takımdan Emmanuelle Eboue etrafındaki tartışmalar, bilinçaltındaki ‘ırkçılık’ bilinçüstünde tavan yapmasına neden oldu. Malum, Fildişili savunmacı derbinin çeşitli bölümlerinde ev sahibi takım taraftarlarının tepkisiyle karşılaştı. Üzerine çakmak, para, su şişesi yağdı.
Önce, “Sen Premier Lig’den gelmiş bir adamsın, böyle vakit geçirmek, numaradan acı içinde kıvranmak sana yakışıyor mu?” diyerek suyu bulandırdılar ve meseleyi bağlamından kopardılar. Sonra bu yorumları aşan, işi ırkçılığın çizgisine getiren ya da bizzat yapanlar da çıktı. Fitili önce Fenerbahçe İdari Menajeri Hasan Çetinkaya ateşledi: “Fildişi Sahilli futbolcuların kaba etine su gelince kafalarında acı hissetmeleri çok garip. Anatomilerini incelemek lazım” diye bir tweet attı. Gelen tepkiler üzerine tweet’ini silen Çetinkaya, “Ben Keita’nın da iki sezon önce aynı hareketi yapması üzerine bir espriye soyundum” diyerek kendisini savundu. Çetinkaya bilindiği gibi Sarı-Lacivertli takımda özellikle Afrika kökenli oyuncuların çevirmenliğini de yapıyor. Geçmişte Niang, şimdilerde de Yobo ve Bienvenu, Çetinkaya’nın ‘himayesi’nde olan isimlerden. Ben önce şu soruyu sormak istiyorum, bu tweet’ten bu isimlerin haberi var mı? Böyle bir espriyi, acaba bu isimler kaldırabilir mi? Ve, böylesine ‘resmi’ titri olan bir kişi bu türden espriler yapar mı? Biz de, bu Fenerbahçe’nin iç sorunu diyerek meseleyi görmezden mi gelmeliyiz?
Bu ortamda ikinci ‘Irkçılık kokan hareket’in daniskası BJK TV’den geldi. BJK TV moderatörü Burhan Akdağ (bu kişi ‘Deprem canisi’ Müge Anlı’nın eski kocasıymış meğer), canlı yayında “Hafta içinde National Geographic’te izleyin. Bu Eboue’lerden çok sık görürsünüz” türünden ‘dahiyane’ bir tespitte bulunup tepkiler üzerine “Yanlış anlaşıldım, ben aslanları kast etmiştim” diyerek çark etti. Asıl bomba Kaya Çilingiroğlu’ndan geldi. Bu çok değerli futbol mütefekkirimiz, Siyah-Beyazlı taraftarlarının Fildişi Sahilli oyuncuya ‘Maymun’ dediklerine dair iddialar için, Telegol programında “Beşiktaş taraftarı Eboue’ye maymuna benzediği için öyle demiştir, ırkçılık olsun diye değil” yorumunda bulunmuş.
Bu durumda ne olmalı? Bir kere ‘Yüce Türk yargısı’ harekete geçmeli ve sık sık ‘Birlikte yaşama kültürü’nden dem vuran bir iktidarın hüküm sürdüğü bu topraklarda, her türden birlikte yaşamaya karşı yayın yoluyla ‘Kışkırtırıcı’ ve ‘Irkçı’ hamlelere soyunan bu hamlelere gerekli müdaheleyi hukuk yoluyla yapmalı. Sonrasında basın, bu türden kişilerle ilgisini en kısa zamanda kesmelidir. Bu isimleri programlarına çıkaran, aynı koltukları, aynı sütunları paylaşanlar da bu günahların vebalini bir anlamda üstleniyordur. Ve ‘Çarşı’... Bugüne kadar her türlü insani hakekete imza atmayı bilmiş, derbide Eboue’ye onca yabancı madde yağarken içlerinden bir çoğu, “Yapmayın etmeyin” türünden karşı çıkışlarını ifade etmiş bu ‘Toplumsal hareket’, futbolun bu ‘Irkçı isimler’e ihtiyaç olmadığını göstermeli. Çünkü bütün bu yaşananlar, ‘Rıza efendi 2 ekmek 1 süt’ pankartını açanların zihniyetinin yeni bir yansımasıdır. 


‘Buz gibi ırkçılık’
BJK TV’deki rezaleti, Siyah-Beyazlıların ‘akil’ adamlarından gazeteci Rıdvan Akar’a sorduk. Akar “Bunun adı buz gibi ırkçılık. Hem de bugün yeşil sahalardaki siyah oyunculara en çok söylenen tabirle yapılmıştır. Bu durumun BJK TV’de yaşanmış olmasından kendi adıma utanç duyuyorum. Özür dileyen Yıldırım Demirören’in de benimle aynı utancı duyduğu ortada. Diğer taraftan bunun münferit bir olay olduğunu düşünüyorum. Asla bu kişinin adı Beşiktaş’la yan yana bile anılmamalı. Beşiktaş taraftarı ‘Hepimiz Eto’o’yuz’ diye pankart açmış bir taraftar grubudur” dedi.