Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), eski DEP milletvekili, KCK Yürütme Konseyi Üyesi ve eski Kongra Gel Başkanı Zübeyir Aydar’ı memleketi Siirt’ten aday göstermeye hazırlandığı iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'ın haberine göre, daha önce Sebahat Tuncel’i cezaevindeyken aday gösteren HDP, ilk kez Avrupa kanadından bir ismi aday göstermeye hazırlanıyor. Haberde, hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmayan ve 21 yıldır Avrupa'da yaşamak zorunda kalan Aydar’ın avukatları aracılığıyla başvuru yapıp seçildikten sonra Türkiye’ye döneceği öne sürüldü.

Aydar gibi uzun süredir Avrupa’da olan Kongra-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal’ın ise Avrupa’da kalmaya devam edeceği ifade edildi.

21 YILDIR TÜRKİYE'DEN UZAKTA

Siirt’te İHD Şube Başkanlığı ve SHP İl Başkanlığı görevinde bulunan Aydar, 1991’de SHP listesinden milletvekili seçildi ve aynı yıl DEP’e geçti. 1994’te DEP milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak’ın dokunulmazlıklarının kaldırılıp cezaevine konulmalarının ardından Aydar Türkiye’yi terk etti. 1994’te İsviçre’de sığınmacı statüsü aldıktan sonra PKK tarafından 1995’te kurulan Sürgündeki Kürt Parlamentosu (PKDW) ve 1999’da kurulan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) oluşumlarında yer alan Aydar, 2003’te Kongra-Gel başkanı oldu.