Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, “Yapılması gereken Hrant Dink'in eşinin de söylediği gibi bir bebekten bir katil yaratan zihniyeti sorgulamaktır. Bu ülkeye kök salmaya başlayan nefretin ortadan kaldırılmasıdır.” dedi.

“Düşünce öldürülerek susturulmuştur.” ifadelerini kullanan Hakan Canduran, Elçi'nin barış istediği sırada öldürüldüğünü belirtti. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın olay yeri incelemesi yapmasının engellendiğini ve olay günü önlem alınmamasını eleştiren Canduran, “Türkiye acılarını yarıştırır hale gelmiştir. Ölümlerden daha acı olanı yaşanan trajedilerde dahi ortak bir yas tutulamamasıdır.” diye konuştu. Yaşanan cinayetler için ‘kırmızı pazartesi' benzetmesini yapan Başkan Canduran, “Yapılması gereken Hrant Dink'in eşinin de söylediği gibi bir bebekten bir katil yaratan zihniyeti sorgulamaktır. Bu ülkeye kök salmaya başlayan nefretin ortadan kaldırılmasıdır.” değerlendirmesini yaptı.

İnsan Hakları Dernekleri adına açıklama yapan avukat Özcan Algül ise Türkiye'nin 90'lı yılları aratacak bir uçuruma doğru sürüklendiğini belirterek, “Gazetecilerin tutuklanmasına, hukukun ayaklar altına alınmasına ve sokağa çıkma yasaklarına karşı çıkan, barış ve demokrasiyi inatla savunmaya devam eden Tahir Elçi'nin katli bu karanlık zincirin son halkasıdır.” şeklinde konuştu.