Anayasa Komisyonu’nun AKP, CHP ve MHP’li üyeleri zorunlu askerliğin devam etmesi konusunda görüş birliğine vardı. Vicdani ret hakkını savunup zorunlu askerliğin kaldırılmasını isteyen tek parti ise BDP oldu.

Taraf'ın haberine göre, Meclis Anayasa Uzlaşma ve Yazım Komisyonu’nun perşembe ve cuma günkü toplantılarında “siyasi parti özgürlüğü”, “seçme-seçilme hakkı” ve askerlik hizmetiyle ilgili “vatan hizmeti” başlıklı maddeler ele aldı.

AKP, CHP ve MHP, zorunlu askerliğin devam etmesini istedi. Mevcut madde askerliği “her Türk için” bir hak-ödev olarak düzenlerken, yeni metinde “her vatandaşın hakkı ödevi” olarak tanımlandı. BDP’nin “kırmızı” parantezde kalan önerisi şöyle: “Kimse vicdani kanaatlerine aykırı olarak askerlik hizmetini yerine getirmeye veya silah altına alınmaya zorlanamaz. Vicdani sebeplerle askerlik hizmetinin reddedilmesinin şartları ile öngörülecek alternatif kamu hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin esaslar kanunla düzenlenir.”

KOMUTANA VAR, ONBAŞIYA YOK

Komisyon, silah altındaki er ve erbaşların seçimlerde oy kullanamayacakları yönündeki yasak düzenlemeyi yeni anayasada tekrar etti. Buna göre komutanları seçimlerde oy kullanmaya devam edecek olan yüzbinlerce er, onbaşı ve çavuş bu en temel hakkını yine kullanamayacak.

AKP’LİLER ERDOĞAN’I DİNLEMEDİ

Askere oy yasağına Başbakan Erdoğan’ın sözünü kulak ardı eden AKP’li üyelerin de katılması şaşkınlık yarattı. Oysa Başbakan Erdoğan, er ve erbaşlara da oy verme hakkı tanınacağının sinyalini vermişti.

PARTİLİ MÜDÜR - PARTİLİ İMAM GELİYOR

Bu arada komisyonda devlet memurlarının partilere üyeliği önündeki anayasal engel kaldırıldı. (Üniversite öğrencisi ve hocalara yasak daha önce kaldırılmıştı). İlgili madde şöyle düzenlendi: “Hâkimler ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar, silahlı kuvvetler ve kolluk gücü mensupları, Sayıştay başkan ve üyeleri, mülki idare amirleri hariç kamu görevlileri ile yükseköğretim öğrencileri siyasi partilere üye olabilirler”. Buna göre, resmen partili hâkim, komutan, kaymakam-vali olmasa da partili imam, partili müdür ve memur ile partili öğretmenlerimiz olabilecek.

ÜÇ PARTİ, HÜKÜMLÜLERİN OY KULLANMAMASINI İSTEDİ

Komisyondaki AKP, CHP ve MHP’li üyeler, tutuklu ve hükümlülere yönelik oy hakkı yasağının devam etmesini istedi. Bu partilerin ittifakıyla şu düzenleme yapıldı: “Taksirli suçlardan hüküm giyenler ve bir yıldan az hapis cezasına mahkûm olanlar hariç olmak üzere hükümlüler ile mahkemece kısıtlılığına karar verilmiş olanlar oy kullanamazlar”. Böylece, Öcalan dahil bir yıl ve üzerinde hapis cezası bulunan mahkûmlar ile tutuklular hiçbir seçimde ve muhtemel referandumlarda oy kullanamayacak.

Ancak komisyonun bu düzenlemesine BDP karşı çıktı ve tam uzlaşma engellendi.

BDP, bir yıldan fazla ceza alan hükümlüler ile tutukluların seçimlerde oy kullanmaları gerektiğini savundu.