Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, Rojava ve Şengal’deki saldırılarla ilgili, “Geçmişte Ulusal Kongre toplanmış olsaydı bugün Kürtlerin başına bu felaketler gelmezdi” dedi. DTK'nın yeni bir inşa sürecine girdiğini belirten Türk, tüm siyasi parti ve oluşumlara çağrıda bulunarak, DTK'da yer almalarını istedi.

DTK binasında, Demokratik Toplum Kongresi’nin 6-7 Eylül’de ‘Demokratik kurtuluş ve özgür yaşamı inşa’ perspektifiyle gerçekleştireceği 7. Olağan Genel Kurulu’na ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Ahmet Türk, Oratadoğu'da, Türkiye'de ve Kürdistan'da Kürtlere yönelik saldırılara dikkati çekerek, “Böylesi bir dönemde Kürt halkı kazanımlarını korumak için ciddi bir çaba içine girdi. Bir tarafta ulusal bir ruhla Kürt birliği gelişirken, diğer tarafta Kürt halkı dört parça Kürdistan'da örgütlü yapısını en güçlü noktaya çıkarmaya yönelik bir çabanın içerisindedir” dedi.

"DTK’DA İNŞA SÜRECİ BAŞLADI"

DTK’nin yeniden inşa sürecine girdiğini ifade eden Türk, “Yıllardır Kürt halkının örgütlü yapısını sağlamaya ve demokratik özgür geleceğini inşa etmeye çalışan DTK bu sürece uygun ve Kürt halkının beklentilerine yanıt olabilecek yeni bir inşa sürecine girecektir. Genel kurul için hazırlık komisyonu çalışmalarını güçlü bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Delegelerimizin yüzde 60'ını kent meclisleri, kent meclislerinin olmadığı yerde halkın sandık başına giderek seçmesiyle belirlenecek. Kadın erkek eşitliğini esas alan bir delegasyon ve meclis anlayışını egemen kılacağız. Kürt halkının 30 yıllık mücadelesinin geldiği nokta ortadadır. Biz Kürdistan'da örgütlü bir yapımızı oluşturarak, bugün özgürlük ve demokrasi mücadelemize katkı sunabiliriz. DTK bu anlayış ve ruhla örgütlülüğünü yaratacak ve demokratik özgür yaşamı inşa etme çalışmalarını sürdürecektir” diye konuştu.

ULUSAL KONGRE VURGUSU

21. yüzyılın Kürtler için önemli bir yüzyıl olduğunu kaydeden Türk, “Bugüne kadar Kürtler arasında ortak bir mücadele zeminini oluşturamadık. Bu süreçte bütün Kürt partileri ve Kürt silahlı güçleri Kürt halkının geleceği konusunda ortak bir mücadele geliştirecektir ve ulusal bir ruhla çalışmalarını bundan sonra yürütecektir. Artık siyasi partilerin menfaatleri yerine Kürt halkının geleceğini düşünecek bir anlayışla Kürtlerin yeniden bir diyalog oluşturması ve ortak mücadele zemini yaratarak, geleceği birlikte inşa edecek bir anlayış gelişmelerini istiyoruz. Eğer geçmişte Kürt Ulusal Kongresi'ni ortaklaştırabilseydik, Kürtler Kobanê ve Şengal'de bu tehlikelerle karşı karşıya kalmazdı. Bugün ulusal bir ruhla Kürt halkının geleceğini ve kazanımlarını güçlü bir hale getirmeye dönük yeni bir dönemin eşiğindeyiz. DTK da bu anlayış ve ruhla kendisini örgütleyecektir. Kürtler bu süreçte artık geleceklerini kendileri belirleyecektir” dedi.

DTK ETRAFINDAN BÜTÜNLEŞME ÇAĞRISI

Tüm siyasi parti ve kurumlara çağrıda bulunan Türk, DTK'nin Kürtlerin geleceğini esas alan bir meclis olacağını söyleyerek, “Kürdistani bütün yapı ve partiler DTK etrafında bütünleşmeli. Kürt halkı adına ortak kararlar oluşturma adına bu çağrıyı yapıyoruz. Bu meclis halkımızın, geleceğimizin ve bizi özgürlüğe götürecek bir meclistir. Bugün Kürdistan'da Süryaniler, Araplar ve Êzidîler gibi farklı halklar da yaşıyor. Bunları Kürdistanî halk olarak değerlendiriyoruz. Mecliste bu kesimlere kendilerini özgürce ifade edebilecekleri kontenjanlar vereceğiz” diye konuştu.