Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, tutuklu bulunduğu Silivri 9 Nolu Cezaevi’nden yaptığı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un iddialarına yanıt verdi.

Kurtulmuş'un açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Akdoğan, “Ben, yanımda danışmanım ve bir grup partili arkadaşımla birlikte 7 Kasım’da şehir merkezi girişinde bulunan polis noktasında yapılan aramada gözaltına alındım.” dedi.

7 Kasım’da tutuklanan Akdoğan, 8 Kasım’da Silivri Cezaevi’nde kendisini ziyarete giden HDP İstanbul İl Eş Başkanı Doğan Erbaş ile görüştü. Kurtulmuş’un sözleriyle ilgili açıklamasını da Erbaş aracılığıyla yaptı.

‘SINIRDA DEĞİL MERKEZDE GÖZALTINA ALINDIM’

Akdoğan’ın basına yaptığı yazılı açıklaması özetle şöyle:

“Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un benim hakkımda ‘Hakkari sınırından kaçarken yakalandı’ biçimindeki açıklaması tamamen gerçeğe aykırı, benim ve partim hakkımda kamuoyunda farklı bir algı yaratmaya dönüktü. Kurtulmuş açıkça yalan söylemiştir.

“Ben, yanımda danışmanım ve bir grup partili arkadaşımla birlikte 7 Kasım’da şehir merkezi girişinde bulunan polis noktasında yapılan aramada gözaltına alındım.

‘REHİN ALINMIŞ DURUMDAYIM’

“Gözaltına alındığım, polis noktasında bulunan kamera kayıtlarının incelenmesinden de anlaşılır. Ayrıca çevrede gözaltına alındığımı gören onlarca kişi de var. Kurtulmuş’un ‘yakalandığımı’ iddia ettiği sınır, Hakkari kent merkezine 80 km. uzaklıkta. “Bugün itibari ile gerek vekil ve gerek yerel yönetim anlamında görevde olan seçilmiş tek bir kişi kalmadı. Ben bir tutuklu değilim, rehin alınmış durumdayım. Bu zor günleri hep birlikte aşacağımıza inanıyorum.”

KURTULMUŞ NE DEMİŞTİ?

Akdoğan'ın gözaltına alınmasını Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısına dair yaptığı açıklama sırasında açıklamıştı.

HDP’li vekillerin tutuklanmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu söyleyenlerin Anayasa’ya haksızlık ettiğini belirten hükümet sözcüsü Kurtulmuş konuşmasında şunları söylemişti:

“12 kişi ilk anda yakalanmıştır, dokuzu için mahkemeler tutuklama, üçü için de denetimli serbestlik kararı verilmiştir. Üç milletvekili de firari durumundaydı. Nihat Akdoğan, Hakkari girişinde polisler tarafından yakalandı." “Anayasal bir süreç mahkemeler tarafından devam ediyor. Anayasa’nın emrinin gereğidir. İlgili mahkemeler bunları yapmıştır, siyaseten bizim karışacağımız bir iş değildir. Yüzde 100 hukuki bir süreçtir. Herkesin saygı göstermesini temenni ederiz."

(Kaynak: Bianet)