Ankara - ABD ve Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahları konusunda vardıkları mutabakat tüm yönleriyle tartışılmaya devam edilirken Esad rejiminin başlıca destekçilerinden İran'dan "İsrail rejimi, Suudi Arabistan ve Türkiye de kimyasal silahları teslim etmeli" tepkisi geldi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikası Komitesi Sözcüsü Huseyin Nakavi, "Suriye'nin kimyasal silahlarına ilişkin anlaşma uygulanacaksa eğer, İsrail rejimi, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin de kimyasal silahları teslim etmeli" dedi.

"ABD, GÜVENCE VERMEZSE PLAN UYGULANMAMALI"

PressTV'ye göre, ABD Suriye'ye karşı askeri müdahale etmeyi niyetlenirken Esad rejiminin kimyasal silahları teslim etmesini istemesini "mantıksız" ve "uluslararası kurallara aykırı" olarak niteleyen Nakavi, ABD'ye "Suriye'ye saldırmama" taahhüdünde bulunmaya çağırdı.

Bu yöndeki bir güvencenin Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetim altına konulması planının uygulanması açısından "kilit" önem taşıdığını söyleyen Nakavi, "ABD Suriye'nin halkına ve hükümetine karşı bir saldırıda bulunmayacağı garantisi vermedikçe planın uygulanmamalı" dedi.

Ulusal Güvenlik ve Dış Politikası Komitesi Sözcüsü ayrıca ABD'nin Suriye'ye karşı saldırıda bulunması halinde "Vietnam'da yaşadığından kötü bir duruma" düşeceğini de öne sürdü.