TKP ismi üzerindeki tartışmada söz mevcut TKP’de.

 

Mevcut TKP’nin Genel Merkezi, geleneksel TKP’lilerin TKP adıyla parti kurma girişimi konusunda bir açıklama yayımladı.

 

Açıklamada, “On yılı aşkın süredir, partimizin ismi etrafında çeşitli tartışmalar yürütüldü. Bilindiği gibi partimiz bu tartışmalara girmemiş, taraf olmamaya, dar polemik ve çekişmelerin dışında kalmaya gayret etmiştir” denildi.

 

Mevcut TKP açıklamasında bir yandan, “Bir ülkenin komünist partisi kimsenin, herhangi bir kadro öbeğinin veya bir yöneticiler topluluğunun malı değildir” ifadesi kullanılırken, bir yandan da “Bu konudaki girişimleri boşa çıkartmak ise meşru hakkıdır. Yapılan kimi açıklamalarda partimizin adını başkalarıyla paylaşmadığı için suçlanması anlaşılmaz bir durumdur” denilmesi dikkat çekti.

 

Açıklamada yeniden kurulacak TKP’nin kurulmasını engellemek amacıyla sabah saatlerinde İçişleri Bakanlığı’na “AK Parti” adıyla parti kurma girişiminde bulundukları iddiası kabul edilerek şöyle denildi: “İktidarın konuyu kaşıyabilmesi ve biçimsel bir kaosun önünü açma olasılığına karşı aldığımız önlemlerden biri de, bir grup arkadaşımızın, iktidar partisi AKP'nin adıyla bir resmi parti kuruluş dosyasını ilgili mercilere sunarak böyle bir adımın kabul edilemez olduğunu, hangi kapıları açacağını göstermeleri olmuştur.”

 

TKP açıklamasında saflarında çok sayıda “eski” TKP üyesi bulunduğu ifade edildi. Yeniden kurulması engellenen TKP’nin kurucuları arasında adı geçen eski TKP’lilerden Şahabettin Bakırsan ve Ali Eriş’in bu girişimde yer almadığı bildirildi.