7 Haziran sonrasında ortaya çıkan tabloda 'en olası' seçeneğin erken seçim olduğu yönünde tartışmalar sürerken, Radikal yazarı Tarhan Erdem, konuya farklı bir yorum getirdi. Erdem, bugünkü yazısında AKP-HDP koalisyonunun 'en gerçekçi ihtimal olduğunu' savundu. Bu koalisyonun tıkanan 'çözüm süreci'nin ilerlemesine faydası olacağını yazan Erdem, CHP'nin de bu koalisyona davet edilmesi gerektiğini belirtti.

"Geride kalan 34 günden sonra, başlangıçta bakılması gereken bir çözümü tartışabiliriz: AK Parti+ HDP koalisyonu," diye yazan Tarhan Erdem'in Radikal'deki yazısının bir kısmı şöyle:

[...]HDP ile yapılacak koalisyon, kamu güvenliğine kanunsuz müdahalelerin önünü kesecek ve Çözüm Sürecine hareket verecektir.

Türkiye’nin ekonomi, yönetim sistemi reformu, yargı, ifade özgürlüğü ve siyasal hayatın demokratikleştirilmesi alanlarında çözüm süreci kadar acil girişimlere ihtiyacı vardır. HDP ile koalisyon bu girişimleri hızlandıracaktır. 

HDP koalisyonu, Ak Parti’ye ekonomik politikalar bakımından olduğu gibi eğitim ve  çalışma alanlarında da kolaylık sağlayacaktır.  

AK Parti ile hükümet kurması, HDP’nin “Türkiyelileşme” sorununun çözümünü kolaylaştıracak, HDP’yi tam anlamıyla genelleştirecek, onun çağdaş sosyal demokrat veya temel politikalarını açık biçimde oluşturmasını kolaylaştıracaktır. 

HDP ile koalisyon anlaşmaları hazırlanırken, koalisyona aynı koşullarla katılmaya CHP de davet edilebilir; bence edilmelidir de.

Bu davete, CHP’nin olumlu yaklaşması halinde, seçmen kazanma ve kaybetme bakımından bir rekabet yaşanacaktır. Bu da demokrasimiz bakımından hayırlıdır. CHP böyle bir koalisyona katılmaz ise, taraftarlarını iktidardaki bir partiye geçmeye adeta zorlamış olur.

Özetle; AK Parti hükümet kurmak için seçeneklerden mahrum değildir ve bunlar arasında, ülke ve siyasal koşulları için en doğru olan HDP ile koalisyon yapmasıdır.