BDP Milletvekili Altan Tan, Haber Türk'ten Helin Avşar'a gündeme ve geçmişte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la olan siyasi münasebetlerine dair değerlendirmelerde bulundu.

"BDP'Yİ GENİŞLETMEK İSTİYORUZ"

"Kürtlerin siyasal birlikteliğe ihtiyacı var," diyen Tan, "BDP son seçimlerde yaptığı gibi, dindar Kürtleri, liberalleri, sosyal demokratları, orta ve kentli sınıfı içine alacak bir siyasal genişlemeye giderse, yeni bir oluşuma gerek kalmaz. Şu an öncelikle BDP'yi genişletmek ve bütün Kürtleri içine alabilecek bir parti istiyoruz," dedi.

"OYUNU BOZAN KÜRTLER OLMAYACAK"

Barış süreciyle ilgili çalışmaları değerlendiren Tan, şöyle konuştu:

"İmralı'da bir mütabakat oldu. Bu mutebakat nedir? Türkiye, demokratik bir hukuk devleti olacak. Yeni bir anayasa yapacak. Yeni bir Türkiye kurulacak, yeni bir Ortadoğu olacak. Bu Irak ve Suriye'deki Kürtleri de kapsayacak. PKK önce eylemsizlik kararı alacak, sonra silahsızlanacak. Demokratik ve fikri mücadele kararı alacak. Bu proje güzel. Ama can alıcı iki soru var. İlki PKK bu taahhüdünde duracak mı? Diğeri de devlet, hükümet hatta daha spesifik bir tanımlamayla Recep Tayyip Erdoğan sözünde duracak mı? Şunu söyleyebilirim. Kürtler buna hazır. Oyunu bozan Kürtler olmayacak. Şu an hükümet 'Sesinizi çıkarmayın. Mümkün olduğunca konuşmayın. Her dediğimizi yapın. Başkanlık sistemini de destekleyin. Bize vereceklerinizi peşin verin. Güvenin ve bekleyin' diyor. Parlamento bu gece Kürtçe anadilde eğitimi kabul etse, gerçekleşmesi en az 5 yıl sürer. Bunun bir planlama işi olduğunu herkes biliyor."

"FETULLAH HOCA EFENDİ'NİN DE YANINA GİTTİM"

İmralı Adası'nda PKK lideri Abdullah Öcalan'la yaptığı görüşmeyi de aktaran Tan, "Ortadoğu'nun önemli siyasi aktörlerinden biri. İnsan önemli birini gördüğünde, belli bir merak ve ilgi uyanıyor. Amerika'ya Fetullah Hoca Efendi'nin de yanına gittim. Mesut Barzani'yi 20 yıl önce gördüm. Kuşağımın bütün siyasi liderlerini tanıdım," dedi ve şöyle devam etti:

"ÖCALAN'IN DİNAMİZMİ YERİNDE"

"14 yıldır cezaevinde. Çok sınırlı görüşme imkânı var. Biraz yaşlanmış. Morali ve kendine güveni, dinamizmi, heyecanı yerinde. Şakalaşıyor."

Helin Avşar'ın "Akıl sağlığı nasıl?"  sorusuna ise Tan, "Bu konuda fikir beyan etmek çok nazik olmaz. Geçmişteki halinden büyük farklılıkları yok. Morali, kendine güveni, heyecanı yerinde. Bunların altını çizebilirim," diye yanıt verdi.

"BAŞBAKAN'LA REHAF PARTİSİ'NDE BERBABER ÇALIŞTIK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Refah Partisi'nde beraber çalıştıklarını da aktaran Tan, "Sonra yollarımız ayrıldı. 25 sene evvel kendisine söylediklerimizi bu sene dillendirmeye başladı," dedi. Tan Başbakan'la aralarındaki münasebeti şöyle aktardı:

"Bu süreçte Ali Murat iki yazı yazdı.1991'deki seçimlerden sonra Refah Partisi'nin Tepebaşı'ndaki il merkezinde Tayyip Erdoğan'la 3 saate yakın baş başa bir konuşmam var. Tayyip Bey seçimi kaybetti. Ben de istifa etmiştim. Bana "Her şeyi berbat ettin. Seni ilerleyen yıllarda siyasi işlerin bölgedeki sorumlusu olarak tasarlıyordum" dedi. Birbirimizi bir türlü ikna edemedik. O da "Sen Kürtçü olmuşsun" dedi. Ben de "Bir gün gelecek bu meselenin çözümünde bizim gibi insanlara ihtiyacınız olacak, bizim gibi insanları arayacaksınız ama bulamayacaksınız" dedim. 27-28 Şubat'ta Ali Murat bunu yazdı işte. 20 kusür sene bizi haklı çıkardı. Yeni bir Ortadoğu kurulacak, Kürtlerin statüsü artacak. Keşke bu kadar insan ölmeseydi, bu kadar zaman kaybetmeseydik. İstiklal Mahkemeleri'nin zabıtları henüz açıklanmadı biliyorsunuz. Israrla bunların açıklanmasını istiyoruz. Fakat yıllardır netice yok."