Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e İsveç’e eşlik edecek heyetin içinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir Süryani ruhani liderin yer alması İsveç’te yaşayan Süryaniler arasında tartışmalara ve tepkilere neden oldu.

Açıklamada Türk yetkililerinin Asuri-Süryani Halkına yapılan hukuksuzluk ve ayrımcılığı geçiştiremeyeceklerini bildikleri için yeni bir yöntem geliştirdikleri, Avrupa ülkelerine yaptıkları gezilerde yanlarına  Patrik Vekili Çetin’i aldıkları ifade ediliyor.

Açıklamada Gül’ün ziyaretinin Ermeni, Süryani-Asurilere yapılan soykırımının İsveç Parlamentosu tarafından kabul edilmesinin 3. yıldönümüne geldiğine dikkat çekildikten sonra Gül’e eşlik edecek olan Çetin’in, AKP iktidarını her fırsatta övdüğü  ve Türk Devletine yönelik eleştirileri yumuşattığı eleştirisi yapılıyor.

"AKP ASURİ-SÜRYANİ-KELDANİ HALKLARINI YEDEKLEMEYE ÇALIŞIYOR"

Merkezi Stockholm’de bulunan Mezapotamya Demokratik Değişim Partisi Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Pazartesi günü İsveç’e başlatacağı ziyaret dolayısıyla yaptığı açıklamada AKP’nin Asuri-Süryani-Keldani halkını yedeklemeye çalıştığına dikkat çekerek İsveç’ye yaşıyan Süryanilere AKP’nin oyunlarına gelmemeleri uyarısında bulundu.

Açıklamada, AKP iktidarının bundan önceki hükümetler gibi Türk Devletinin inkarcı ve baskıcı politikasını sürdürdüğü, Ermeni, Rum, Süryani, Kürt, Alevi ve Ezidilerin sorunlarına çözüm getirmediği belirtiliyor.

"KÜRTLERE BOMBA YAĞDIRAN ZİHNİYETİN TİYATROSUNA ALET OLMAYACAĞIZ"

AKP Hükümetinin Süryani ve diğer azınlıklara yönelik yaklaşımının samimi olmadığı belirtilen açıklamada “AKP hükümeti her tarafta halkımıza yakınlaşmaya çalışmakta. Halkımız bunu iyice bilmeli, yanı başımızda her gün Kürt Özgürlük Mücadelesine bomba yağdıran bu zihniyet, aynı zamanda bazı birey veya kurumlar şahsında, halkımıza bir tiyatro oynatmaktadır. Süryani halkı bu konuda duyarlı olmalı, bu tiyatro oyununa alet olmamalıdır” ifadelerine yer veriliyor.

MDDP, AKP İktidarının anti-demokratik uygulamalarını protesto etmeleri için İsveç’te yaşayan tüm Asuri-Süryanilere  13 Mart günü saat 08.30’da İsveç Parlamentosu önünde yapılacak gösteriye katılmaları çağrısında bulunuyor.  (ANF)